ΜΟΝΠΕΛΙΕ O Βλαντίμιρ Λένιν, ιδρυτής της Σοβιετικής Ενωσης, αδιαμφισβήτητα υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες ηγετικές μορφές του 20ού αιώνα, αλλά και από τις πιο αμφιλεγόμενες. Περίπου είκοσι χρόνια μετά την καταστροφή των αγαλμάτων του στο ανατολικό μπλοκ, ο ηγέτης των Μπολσεβίκων έκανε και πάλι την εμφάνισή του, αυτή τη φορά στο Μονπελιέ της Γαλλίας, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων. Το άγαλμα του Λένιν, το οποίο στήθηκε σε πλατεία της πόλης με απόφαση του αριστερού περιφερειάρχη της περιοχής ΛανγκντόκΡουσιγιόν Ζορζ Φρες, δεν περνάει απαρατήρητο. Με ύψος τρία μέτρα και βάρος έναν τόνο, από την Τετάρτη στέκει υπερήφανο δίπλα από τα αγάλματα ακόμη τεσσάρων μεγάλων ανδρών της Ιστορίας: του «πατέρα της νίκης» Γουίνστον Τσόρτσιλ, του στρατηγού Ντε Γκωλ, του γάλλου σοσιαλιστή ηγέτη Ζαν Ζορές και του αμερικανού προέδρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ . Με αυτό τον τρόπο ο κ. Φρες, συνταξιούχος καθηγητής της Ιστορίας και του Ρωμαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ και πρώην δήμαρχος της πόλης, θέλησε να αποτίσει φόρο τιμής στους ιστορικούς ήρωές του, παρά τις αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς.

Ο Φρες όμως συνεχίζει αμετανόητος, υποσχόμενος του χρόνου να προσθέσει ένα άγαλμα του κινέζου κομμουνιστή ηγέτη Μάο Τσε-τουνγκ και, γιατί όχι, του Ιωσήφ Στάλιν. «Είμαι αντισταλινιστής, αλλά μπορεί να στήσω ένα άγαλμα του νικητή της μάχης του Στάλινγκραντ» είπε χαρακτηριστικά ο 72χρονος τοπικός άρχοντας. Το 2007 ο Φρες είχε διαγραφεί από το Σοσιαλιστικό Κόμμα επειδή είχε διαμαρτυρηθεί για την «ύπαρξη πολλών μαύρων» στην εθνική Γαλλίας.

Τι γίνεται με τους γάλλους ηγέτες, εκτός Ντε Γκωλ, τον ρώτησαν; Η απάντηση ήταν καταιγιστική: « Γιατί όχι;Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα στήσω αγάλματα του Μιτεράν,του Σιράκ ή του Σαρκοζί. Αυτοί είναι νάνοι της Ιστορίας!».