ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ Μια ασυνήθιστη τηλεφωνική γραμμή «άμεσης βοήθειας» εγκαινίασε ο δήμος του Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία. Στην άλλη άκρη του ακουστικού βρίσκονται έγκυροι και υπομονετικοί φιλόλογοι έτοιμοι να απαντήσουν σε όλες τις απορίες που μπορεί να έχουν οι «κοινοί θνητοί» ως προς τη σωστή χρήση της γλώσσας.

Η πρωτοβουλία ελήφθη διότι είναι κοινή η διαπίστωση ότι πολλοί Βραζιλιάνοι κάνουν καθημερινά μικρά ή μεγάλα λάθη τόσο στον προφορικό όσο και στον γραπτό λόγο, ιδίως μάλιστα όταν συνδιαλέγονται στην επικοινωνιακή αρένα των μέσων ενημέρωσης. Και μάλιστα ο… «αρχηγός» των προβληματικών ομιλητών της γλώσσας δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον πρόεδρο της χώρας, τον Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Τα γραμματικά και τα συντακτικά, ενίοτε δε και τα νοηματικά λάθη του προέδρου, θεωρούνται δεδομένα. Και κάθε φορά που προστίθεται ένα νέο γλωσσικό «μαργαριτάρι» στη συλλογή του, διαδίδεται με ταχύτητα αστραπής.

Γέννημα- θρέμμα της εργατικής τάξης, βιοπαλαιστής εξ απαλών ονύχων, ο κ. Λούλα έφθασε σε ηλικία δέκα ετών για να μάθει γραφή και ανάγνωση. Κατόρθωσε να κατακτήσει την κορυφή της πολιτικής χωρίς ποτέ να ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. «Σχολείο για μένα ήταν ο συνδικαλισμός και ο αγώνας για τα δικαιώματα των φτωχών» έχει πει. Μερικοί θεωρούν απαράδεκτο το γεγονός ότι ένας αρχηγός κράτους κάνει τόσα λάθη στις ομιλίες του. Αλλοι όμως είναι υπερήφανοι ακριβώς γιατί ένας πρώην εργάτης αυτοκινητοβιομηχα- νίας, παρά το χαμηλό εκπαιδευτικό του υπόβαθρο, ασκεί με επιτυχία τα καθήκοντά του, επανεκλέγεται ως αδιαφιλονίκητος αρχηγός του Κόμματος των Εργατών και παραμένει δημοφιλής.

Το φαινόμενο της ελλιπούς γνώσης και της λανθασμένης χρήσης της πορτογαλικής γλώσσας πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Βραζιλίας. Το Ρίο ντε Τζανέιρο αποφάσισε ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί, μεταξύ άλλων, και με την τηλεφωνική γραμμή «φιλολογικής» υποστήριξης. Η γραμμή λειτουργεί 12 ώρες την ημέρα από Δευτέρα ως Παρασκευή. Τα περισσότερα ερωτήματα στα οποία καλούνται να απαντήσουν οι φιλόλογοι αφορούν την ορθογραφία των λέξεων, το ακριβές νόημά τους, την ετυμολογία τους και τους κανόνες του συντακτικού.

Η καταπολέμηση του αναλφαβητισμού και η βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος κατέχουν υψηλή θέση στην ατζέντα της προεδρίας Λούλα. Τα τελευταία χρόνια ο προϋπολογισμός του υπουργείου Παιδείας αυξάνεται σταθερά.