Το «διάβασμα» της καμένης πέτρας, το άγγιγμα στα «παγωμένα κλαδιά», η ψηλάφηση των σταχτών του κορμού του δέντρου. Αυτά είναι ορισμένα από τα μυστικά των 14 «ιχνηλατών» της Πυροσβεστικής, οι οποίοι βρίσκουν μέσα σε αποτεφρωμένες δασικές εκτάσεις, με εντυπωσιακή ακρίβεια, τα «κρυμμένα σημάδια» των εμπρησμών. Τη φετινή χρονιά έχουν εντοπιστεί αμέσως οι εμπρηστές και στις οκτώ μεγάλες δασικές πυρκαγιές (Βαρνάβας, Κάρυστος, Σάμος κ.ά.) που έχουν εκδηλωθεί, ενώ το ποσοστό εξιχνίασης πυρπόλησης των δασών έχει αυξηθεί κατά 50%.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αυτή η εντυπωσιακή βελτίωση οφείλεται σε μια ειδική πολυήμερη εκπαίδευση που ακολούθησαν στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ με τη συμβολή τεσσάρων αμερικανών αξιωματούχων που ασχολούνται με τη διερεύνηση πυρκαγιών στην Καλιφόρνια. Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής μιλούν για τη σύλληψη ελλήνων εμπρηστών με ειδικά τρικ που χρησιμοποιούνται όταν εκδηλώνονται πυρκαγιές στο Λος Αντζελες και στο Σαν Φρανσίσκο, τα οποία παραπέμπουν σε «ινδιάνικα κόλπα». Παράλληλα, την έρευνα των πυροσβεστών διευκολύνει πλέον μια νέα ηλεκτρονική βάση δεδομένων που περιλαμβάνει 100.000 πυρκαγιές μικρής και μεγάλης έκτασης που έχουν σημειωθεί την τελευταία δεκαετία και η οποία βοηθά τους ερευνητές της Πυροσβεστικής να έχουν ανά πάσα στιγμή το αναλυτικό ιστορικό των εμπρησμών σε κάθε περιοχή.

Σεμινάρια made in USΑ
Οπως επισήμανε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Στυλιανός Στεφανίδης , «η εκπαίδευση από τους αμερικανούς υπαλλήλους των δασικών υπηρεσιών ήταν καταλυτική. Εδειξαν σε ειδικά σεμινάρια τον τρόπο που θα εντοπίζεται με ακρίβεια εκατοστών η εστία μιας πυρκαγιάς και τον τρόπο που θα γίνεται στη συνέχεια η έρευνα για να συλλαμβάνονται και να ομολογούν οι δράστες.

Οι ερευνητές της φωτιάς καλούνται να εκμεταλλευτούν περίπου 100 διαφορετικά ίχνη μέσα στα δέντρα, στις φυλλωσιές, στις πέτρες, κτλ., που θα τους οδηγήσουν στο σημείο έναρξής της. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι, αμέσως μετά το σεμινάριο των Αμερικανών, εκπαιδεύτηκαν στις ίδιες μεθόδους 110 ακόμη πυροσβέστες τοπικών κλιμακίων, σε όλη τη χώρα. Ολοι ξεκινούν την έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς αμέσως μόλις εκδηλωθεί, προκειμένου να μη χάνεται χρόνος και κρίσιμα στοιχεία της έρευνας».

Ενα από τα σημαντικά ζητούμενα των ντετέκτιβ των πυρκαγιών είναι να ανακαλύψουν πόσες και πού ήταν οι πρώτες εστίες της πυρκαγιάς κι αν αυτό οφείλεται σε εμπρησμό ή σε μια φυσική εξέλιξη της πυρκαγιάς με εκτινασσόμενα κομμάτια των καιόμενων δέντρων. Επιπλέον, ανώτερος αξιωματικός της Πυροσβεστικής επισήμανε ότι «η ειδοποιός διαφορά με άλλες χρονιές είναι ότι υπάρχει κεντρική εντολή να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη όλοι όσοι έχουν βάλει από πρόθεση ή και από αμέλεια δασικές πυρκαγιές.