Ο ΙΟΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ

Ακόμη τρεις νεκροί από εγκεφαλίτιδα

Αυξάνονται βαθμιαία η εμφάνιση κρουσμάτων και οι θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Κεντρική Μακεδονία. Χθες τρεις ακόμη ηλικιωμένοι ασθενείς που είχαν παρουσιάσει εγκεφαλίτιδα λόγω του ιού απεβίωσαν. Και οι τρεις είχαν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό λόγω των χρόνιων προβλημάτων υγείας που παρουσίαζαν. Την ίδια ώρα, τα αρμόδια εργαστήρια επιβεβαίωσαν 13 νέα κρούσματα (σε αυτά περιλαμβάνονται και οι ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους). Ετσι, τα επισήμως καταγεγραμμένα περιστατικά ανέρχονται πλέον σε 77.

Αυξάνονται βαθμιαία η εμφάνιση κρουσμάτων και οι θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Κεντρική Μακεδονία. Χθες τρεις ακόμη ηλικιωμένοι ασθενείς που είχαν παρουσιάσει εγκεφαλίτιδα λόγω του ιού απεβίωσαν. Και οι τρεις είχαν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό λόγω των χρόνιων προβλημάτων υγείας που παρουσίαζαν.

Την ίδια ώρα, τα αρμόδια εργαστήρια επιβεβαίωσαν 13 νέα κρούσματα (σε αυτά περιλαμβάνονται και οι ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους). Ετσι, τα επισήμως καταγεγραμμένα περιστατικά ανέρχονται πλέον σε 77. Μόνον οκτώ από αυτούς τους ασθενείς δεν έχουν παρουσιάσει επιπλοκές στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Οι επιστήμονες πάντως εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι ως και 100 φορές μεγαλύτερος, αφού η πλειονότητα των μολυνθέντων δεν εκδηλώνουν συμπτώματα ή παρουσιάζουν ελαφρά σημάδια ίωσης.

Επιπλέον, η έξαρση του ιού αναμένεται να διαρκέσει ως το τέλος του Σεπτεμβρίου, εκτός κι αν αλλάξουν δραματικά οι μετεωρολογικές συνθήκες μειώνοντας κατά πολύ τους πληθυσμούς των κουνουπιών. Ο εφετινός καιρός άλλωστε είναι αυτός που έκανε τα κουνούπια πιο μολυσματικά.

Ως και τον Σεπτέμβριο χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η μεγάλη πλειονότητα των ατόμων αυτών (περίπου 80%) εκδηλώνουν πολύ ήπια ή και καθόλου συμπτώματα.

Αυτό που έχει θορυβήσει τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας είναι η πιθανότητα μετάδοσης του ιού από μολυσμένο αίμα. Τέτοιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί σε άλλες χώρες, παρ΄ ότι ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Για την αποφυγή τέτοιου είδους «ατυχημάτων» δεσμεύτηκαν 2.000

μονάδες αίματος που είχαν συγκεντρωθεί από τις περιοχές όπου καταγράφηκαν τα κρούσματα. Η ποσότητα αυτή θα αρχίσει να ελέγχεται με μοριακές μεθόδους την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και αναμένεται να παραληφθούν τα αντιδραστήρια (ειδικά υγρά) που απαιτούνται για τις αναλύσεις. Το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι δεν προκύπτουν ελλείψεις αίματος στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας τονίζεται η ανάγκη ευαισθητοποίησης των εθελοντών αιμοδοτών από την υπόλοιπη χώρα ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα κυρίως με την περίθαλψη των θαλασσαιμικών ασθενών, οι οποίοι χρειάζονται τακτικές μεταγγίσεις αίματος.

Αρχίζουν οι ψεκασμοί για τα κουνούπια
Τα υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκινούν διαδικασίες για άμεση έναρξη των ψεκασμών ενάντια στα κουνούπια στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας όπου υπάρχουν κρούσματα του ιού.

Οι ψεκασμοί θα γίνονται με επίγεια μέσα και όχι από αέρος και βάζουν στόχο τα ενήλικα ιπτάμενα κουνούπια (ακμαιοκτονία).

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πέρα από το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών για το οποίο διατέθηκαν εφέτος 1.948.000 ευρώ, θα επεκτείνει τους ψεκασμούς ως τις 15 Σεπτεμβρίου, με επιπρόσθετη χρηματοδότηση 300.000 ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk