Στα άκρα οδηγείται πλέον η σύγκρουση ανάμεσα στον κ. Αντ. Σαμαρά και στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη μετά την απόφαση του προέδρου της ΝΔ να διαγράψει τον κ. Χρ.Μαρκογιαννάκη. Ο βουλευτής Χανίων και πρώην υπουργός είχε εξοργίσει τα τελευταία 24ωρα τη Ρηγίλλης με τις δηλώσεις του περί πιθανής καθόδου του, ως ανεξάρτητου, στην Περιφέρεια Κρήτης. «Δεν μάς άφησε καμιά επιλογή» όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε χθες το απόγευμα από πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ απέστειλε χθες επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο , με την οποία τού γνωστοποίησε ότι θέτει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ τον βουλευτή Χανίων. Και, παράλληλα, απέστειλε έγγραφο προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας κ. Ι. Τραγάκη, παραπέμποντας σε αυτήν τον κ. Μαρκογιαννάκη με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής από μέλος της ΝΔ, «γιατί με την εν γένει στάση και συμπεριφορά του επέλεξε να θέσει τον εαυτό του εκτός κόμματος» όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση. Η Επιτροπή Δεοντολογίας συνεδρίασε ταχύτατα και προχώρησε λίγη ώρα αργότερα στην οριστική διαγραφή του κ. Μαρκογιαννάκη.

Το κλίμα για τον εν λόγω βουλευτή χθες στη Ρηγίλλης ήταν ιδιαίτερα βαρύ. Σε κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε και στην οποία συμμετείχαν κορυφαία κομματικά στελέχη συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα. Και διατυπώθηκε η άποψη ότι ο πρώην υπουργός έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από τη ΝΔ και να συνεχίσει την πολιτική διαδρομή του με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Παράλληλα θεωρήθηκε ότι ο κ. Σαμαράς, αν δεν προχωρούσε σε επίδειξη πυγμής, θα ακύρωνε το ηγετικό προφίλ που οικοδομεί και θα δημιουργούσε την εντύπωση ότι δεν μπορεί να ελέγξει την Κοινοβουλευτική Ομάδα τού κόμματος.

Η οριστική απόφαση για τη διαγραφή του κ. Μαρκογιαννάκη ελήφθη μετά τις χθεσινές δηλώσεις του πρώην υπουργού, με τις οποίες επιβεβαίωνε ότι έχει συζητήσει το θέμα της ανεξάρτητης καθόδου του για το ίδιο αξίωμα με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ κ. Κ. Μητσοτάκη. Ιδιαίτερα οι δηλώσεις του χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό «Flash 96» περί πιθανής καθόδου του στην Κρήτη αλλά και για απόσυρση της υποψηφιότητας Πλακιωτάκη ξεχείλισαν το ποτήρι.

Από την πλευρά του ο κ. Μαρκογιαννάκης σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο μετά τη διαγραφή του κατηγορεί την ηγεσία τις ΝΔ για «πρωτοφανείς μεθοδεύσεις». Και συμπληρώνει ότι «σε δύσκολες περιφέρειες για την παράταξη, όπως είναι η Κρήτη, απαιτείται συνεννόηση, διάλογος, σύνθεση για να πετύχει κανείς τη μέγιστη συσπείρωση. Ολα αυτά η ηγεσία της ΝΔ τα αρνείται εδώ και πολύ καιρό. Αντιθέτως επιλέγει τον δρόμο των διαγραφών με αστείες, συνοπτικές, αντιδημοκρατικές και αντικαταστατικές διαδικασίες, χωρίς έστω να μού ζητήσει να εξηγήσω τις απόψεις μου. Αυτές οι μεθοδεύσεις μάς οδηγούν πολλά χρόνια πίσω».

Διάψευση Καπράλου για τον Πειραιά
Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου κ. Σπ. Καπράλος διέψευσε χθες ότι έχει δεχθεί πρόταση και ότι προτίθεται να διεκδικήσει εκ μέρους της ΝΔ τον Δήμο Πειραιά. «Δεν έχω δεχθεί καμία πρόταση να θέσω υποψηφιότητα για τον Δήμο του Πειραιά» δήλωσε από τη μακρινή Σιγκαπούρη, όπου βρίσκεται με την ιδιότητα του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) και παρακολουθεί τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων. «Θα προτιμούσα να γίνω δήμαρχος στην Πάρο» φέρεται να δήλωσε σε ιστοσελίδα ο κ. Καπράλος, προσθέτοντας με κατηγορηματικό τρόπο ότι «δεν τον έχει βολιδοσκοπήσει κανένας» . Τις τελευταίες ημέρες είχε αρχίσει να διακινείται η φημολογία ότι η ΝΔ θα επιθυμούσε την υποψηφιότητα Καπράλου και υπήρξαν και συγκεκριμένα δημοσιεύματα επ΄ αυτού. Ωστόσο ένα εναλλακτικό σενάριο φαίνεται να αφορά την υποψηφιότητα γνωστού εφοπλιστή.

Κλιμακώνει το αντάρτικο στον Σαμαρά η Ντόρα
Η διαγραφή Μαρκογιαννάκη δεν θα είναι το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ της σύγκρουσης του κ. Σαμαρά με την κυρία Μπακογιάννη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανεξάρτητη βουλευτής θα κλιμακώσει το αντάρτικο και σε άλλες περιοχές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όπου η κυρία Μπακογιάννη δεν φέρεται διατεθειμένη να υποστηρίξει τον κ. Κ. Γκιουλέκα αλλά τον κ. Σ. Τζακόπουλο , πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΑΘ.

Υποστηρικτές τής τέως υπουργού Εξωτερικών ανέφεραν χθες ότι η κυρία Μπακογιάννη δεν θα στηρίξει τον κ. Αλ. Καχριμάνη, υποψήφιο στην Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τείνει μάλλον να στηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Π. Τατούλη και όχι τού κ. Δ.Δράκου, επίσημου υποψηφίου της ΝΔ. Την ίδια στιγμή, με δηλώσεις του, ο βουλευτής κ. Γ. Κοντογιάννης, ο οποίος είχε βολιδοσκοπηθεί ως υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, ουσιαστικά απέσυρε το ενδιαφέρον του λόγω καθυστέρησης της Ρηγίλλης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τη ΝΔ αναζητείται και εκεί άφθαρτος υποψήφιος.