Τέλος στη σεναριολογία περί «επιστράτευσής» της ως υποψήφιας περιφερειάρχη Αττικής θέλησε να βάλει η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη με δημόσια δήλωσή της έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Η κυρία Μπιρμπίλη είχε χθες σύντομη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, όπου συζητήθηκαν κατά κύριο λόγο ζητήματα της αρμοδιότητάς της (αγορά ενέργειας, δασικοί χάρτες, πολεοδομικά ζητήματα κτλ.).

Το θέμα της υποψηφιότητας της υπουργού Περιβάλλοντος ανακινήθηκε τις τελευταίες ημέρες ακόμη και από μέλη της επιτροπής αξιολόγησης υποψηφιοτήτων, που θεωρούν την κυρία Μπιρμπίλη ιδανική υποψηφιότητα για την Αττική.

Η ίδια χθες ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να μεταπηδήσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τόνισε αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό: «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Οι στόχοι μου είναι διαφορετικοί, το έχω πει. Συζητήσαμε για τις προτεραιότητες του υπουργείου τη νέα σεζόν».

Με την εξέλιξη αυτή αλλάζουν (μέχρι νεωτέρας) τα δεδομένα στη σεναριολογία περί ανασχηματισμού, καθώς η κυρία Μπιρμπίλη δεν διέψευσε μόνο τη φημολογία που την έφερε υποψήφια για την Περιφέρεια Αττικής, αλλά τόνισε ότι συζήτησε με τον Πρωθυπουργό και τις προτεραιότητες του υπουργείου της ως το τέλος του έτους, υπονοώντας έτσι ότι παραμένει στη θέση της και προκαλώντας την έκφραση δυσφορίας μεταξύ κάποιων εκ των συνεργατών του Πρωθυπουργού και άλλων υπουργών, οι οποίοι άφησαν να εννοηθεί ότι η δήλωση έγινε χωρίς συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, κυρίως ως προς τη διατύπωση και τον προσωπικό χαρακτήρα της.

Για το θέμα της κυρίας Μπιρμπίλη μίλησε πάντως διαψεύδοντας καθετί σχετικό και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής, ο οποίος από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΝΕΤ σημείωσε για τα στελέχη που θα πέσουν στη μάχη των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: «Δεν μπορώ να διανοηθώγιατί θα πρέπει επικεφαλής αυτής της μάχης να είναι υπουργοί, υφυπουργοί ή άλλα μεγάλα στελέχη, τα οποία έχουν να κάνουν συγκεκριμένο έργο σε άλλα επίπεδα.

Υπάρχει πληθώρα ανθρώπων οι οποίοι προέρχονται από την Αυτοδιοίκηση ή ακόμη και δεν έχουν ασχοληθεί ως τώρα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά έχουν τα προσόντα, πιστεύουν σε αυτόν τον νέο θεσμό, που μπορούν να τεθούν επικεφαλής αυτής της μάχης και να τη δώσουν με τις καλύτερες προϋποθέσεις, ακόμη καλύτερες και από εμάς που είμαστε στην πρώτη κυβερνητι- κή γραμμή» . Συμπλήρωσε όμως ότι αυτό « δεν είναι γενικότητα», αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο «επιστράτευσης» κάποιου υπουργού είτε για την Περιφέρεια Αττικής είτε για αλλού.