Ο Πρωθυπουργός είχε χθες συνεργασία και με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με στόχο την εκτίμηση της ως τώρα πορείας και την προετοιμασία της κυβέρνησης εν όψει της ΔΕΘ και των επόμενων βημάτων ως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ότι υπάρχει μεν υστέρηση της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ στα δημόσια έσοδα, δήλωσε όμως βέβαιος πως τα κενά θα καλυφθούν επειδή αναμένεται η είσπραξη του ΕΤΑΚ, του ΦΜΑΠ και του φόρου εισοδήματος στο τελευταίο τετράμηνο του έτους.

Από το οικονομικό επιτελείο έγινε ενημέρωση για τα ισχνά περιθώρια παροχών, εν όψει της κατάρτισης του «κοινωνικού πακέτου» που θα περιγράψει ο κ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής υπάρχουν «διαθέσιμα» περί τα 100 εκατ. ευρώ, για τα οποία αναζητείται η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση.

Από το οικονομικό επιτελείο επισημάνθηκε ότι θα τηρηθεί η δέσμευση περί μη λήψης νέων μέτρων εντός του 2010 και έγινε ενημέρωση για τα «μαξιλάρια» που υπάρχουν σε περίπτωση που απαιτηθεί παρέμβαση στο σκέλος των δαπανών, χωρίς να επιβαρυνθούν οι πολίτες. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται οι περικοπές σε κάποια εξοπλιστικά προγράμματα και στις λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων.

Επισημάνθηκε πάντως ότι η επιτυχία του όλου εγχειρήματος βασίζεται στην ανάπτυξη και στο πόσο σύντομα θα καταστεί δυνατόν να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, η οποία προς το παρόν βρίσκεται σε βαθιά ύφεση. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς στην εξυγίανση των ΔΕΚΟ αλλά και στη διασφάλιση της ρευστότητας των τραπεζών, ως προϋπόθεση για τη δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης (δανειοδοτήσεις κτλ.).