Αβεβαιότητα και συνεχείς εναλλαγές προσήμων κυριάρχησαν τόσο στην Ευρώπη όσο και στην εγχώρια αγορά, με το πτωτικό άνοιγμα της Νέας Υόρκης να οριστικοποιεί την αρνητική τάση, φέρνοντας σε περιβάλλον αυξημένης μεταβλητότητας τα περισσότερα δυτικά χρηματιστήρια.

Την αφορμή έδωσαν τα απροσδόκητα δυσμενή στοιχεία για την αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ, τα οποία επανέφεραν τις ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης, ενδεχόμενο που εμπεριέχει και τον κίνδυνο ύφεσης διπλού πυθμένα.

Η αρνητική επίδραση των αποθαρρυντικών εξελίξεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν άμεση στην εγχώρια αγορά. Μόλις ανακοινώθηκαν τα μακροοικονομικά στοιχεία στις 15.30, ο γενικός δείκτης πέρασε αμέσως σε αρνητικό έδαφος, σχηματίζοντας ένα καθοδικό κενό, για να διευρύνει τις απώλειές του μετά το άνοιγμα της Γουόλ Στριτ.

Είναι ενδεικτικό ότι στα τελευταία λεπτά ο γενικός δείκτης διέσπασε καθοδικά το αρχικά ενδοσυνεδριακό του χαμηλό (1.652 μονάδες) και υποχώρησε κατά 1,07%, στις 1.646 μονάδες, προτού κλείσει τελικά στις 1.647,89 μονάδες, με απώλειες 1%.

Με εμφανή την απουσία εξελίξεων από το εγχώριο περιβάλλον, η αγορά κινήθηκε από το άνοιγμα σε συνάρτηση με τη διεθνή τάση ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην εναλλαγή τάσεων και προσήμων. Πριν από την αρνητική επίδραση της Γουόλ Στριτ, η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε υποτονικό κλίμα, όπου ο γενικός δείκτης είχε κινηθεί σε περιορισμένο εύρος διακύμανσης μόλις 23 μονάδων, μεταξύ του αρχικά χαμηλού των 1.652 μονάδων (-0,70) και του υψηλού των 1.675 μονάδων (+0,67%).

Οι πιέσεις στο τέλος και στη διάρκεια των δημοπρασιών ήταν εντονότερες στις τράπεζες, ο κλαδικός δείκτης των οποίων τερμάτισε στο χαμηλό της ημέρας με απώλειες 1,69%.

Επίσης στα χαμηλά της ημέρας τερμάτισαν οι δείκτες FΤSΕ 20 και FΤSΕ 40, οι οποίοι υποχώρησαν κατά 1,33% και 0,87% αντίστοιχα. Σε οριακά θετικό πρόσημο είχε επανέλθει στη λήξη ο δείκτης FΤSΕ 80, ο οποίος τελικά έκλεισε με οριακές απώλειες 0,14%. Η ιδιαίτερα αυξημένη προσφορά στο μικρό χρονικό διάστημα των δημοπρασιών, όταν οι πιέσεις στη Γουόλ Στριτ εντείνονταν και ο αυξημένος αριθμός ανεκτέλεστων εντολών πώλησης στα εγχώρια blue chips άφησαν ένα «κενό» για τη σημερινή συνεδρίαση, το «κλείσιμο» ή το «άνοιγμα» του οποίου θα εξαρτηθεί από την τάση στις ευρωπαϊκές αγορές.

Στο ενδεχόμενο που συνεχιστούν οι πιέσεις, αποκτά αυξημένη σημασία η συμπεριφορά του γενικού δείκτη όταν «συναντηθεί» με την περιοχή των 1.626 και 1.632 μονάδων, εντός της οποίας πραγματοποιήθηκαν τα τρία χαμηλότερα κλεισίματα στον πρόσφατο καθοδικό κύκλο.

Δεδομένου ότι η χθεσινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από απουσία συναλλακτικού ενδιαφέροντος στο μεγαλύτερο μέρος της, το ενδεχόμενο αύξησης της προσφοράς ανεβάζει τον κίνδυνο πιέσεων, αν δεν υπάρξει ανάκαμψη στους διεθνείς δείκτες που θα δώσει στην εγχώρια αγορά την ευκαιρία να αντιδράσει.

Ενδεικτική της απουσίας επενδυτικού ενδιαφέροντος ήταν η επιβράδυνση των συναλλακτικών ρυθμών, που είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του τζίρου στα 52,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 εκατ. ευρώ αφορούσαν πακέτα.

Η τελική εικόνα της αγοράς διαμορφώθηκε με 68 ανοδικές, 98 καθοδικές και 122 αμετάβλητες μετοχές, εκ των οποίων οι 76 δεν έκαναν καμία συναλλαγή. Στο περιθώριο του συναλλακτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε και πάλι η περιφέρεια της αγοράς, με τη συνολική αξία των συναλλαγών στις μετοχές του δείκτη FΤSΕ 80 να διαμορφώνεται σε 413.600 ευρώ.