Αδικαιολόγητες είναι οι αυξήσεις στα άλευρα, σύμφωνα με τους κοστολογικούς ελέγχους του υπουργείου Οικονομίας, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση έφοδο πραγματοποίησαν σε αλευροβιομηχανίες κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα, επτά κλιμάκια υπαλλήλων της Επιτροπής Ανταγωνισμού πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε όλες τις σιτοπαραγωγικές περιοχές της χώρας στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης έρευνας που άρχισε προ ημερών από την ανεξάρτητη διοικητική αρχή. «Μαζεύουν» έγγραφα, τιμολόγια και σκληρούς δίσκους ηλεκτρονικών υπολογιστών, τους οποίους δέσμευσαν από τους δύο συνδέσμους των αλευροβιομηχάνων, από μύλους και από εισαγωγείς σιτηρών. Η έρευνα των υπάλληλων της Επιτροπής αφορά όλο το κύκλωμα «σίτος- αλεύρι- ψωμί».

Σκοπός των ελέγχων είναι να εντοπιστούν τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές από τις επιχειρήσεις του κλάδου. Μάλιστα στο ενδεχόμενο διαπίστωσης τέτοιων παραβάσεων η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει τη δυνατότητα να προβεί στη λήψη ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να μη γίνουν αυξήσεις τιμών. Παράλληλα συνεχίζονται με εντολή του γενικού γραμματέα Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Στ. Κομνηνού οι κοστολογικοί έλεγχοι στις αλευροβιομηχανίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας οι αλευροβιομηχανίες από την εποχή της διατροφικής κρίσης το 2007 και το 2008 δεν έχουν ρίξει τις τιμές των αλεύρων, παρά την αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών των σιτηρών- απλώς είχαν αυξήσει τις εκπτώσεις προς τους πελάτες τους.

Εν τω μεταξύ χθες επιστολή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Δ. Κυριτσάκη απέστειλε ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Μ. Μπόλαρης. Ειδικότερα ο κ. Μπόλαρης ζητεί από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού να διερευνήσει «αν οι εν λόγω ενέργειες μειώνουν το πεδίο δράσης του ανταγωνισμού στον χώρο των αλεύρων και περιορίζουν την ελευθερία διαμόρφωσης των τιμών τους από κάθε αλευροβιομηχανία σε βάρος της λειτουργίας του ελεύθερου ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα την αδικαιολόγητη επιβάρυνση του καταναλωτικού κοινού». Μάλιστα επισημαίνει «την επείγουσα ανάγκη, σε περίπτωση διαπίστωσης παραβίασης των διατάξεων της νομοθεσίας για τον ελεύθερο ανταγωνισμό, και με δεδομένο ότι οι επίμαχες πρακτικές επηρεάζουν τις τιμές όχι μόνο των αλεύρων, αλλά και σειράς άλλων προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, να λάβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, σύμφωνα με το άρθρο 9, παρ. 7 του Ν. 703/77, ασφαλιστικά μέτρα για την αποτροπή των αδικαιολόγητων αυτών αυξήσεων».

Χθες ο υφυπουργός Οικονομίας συναντήθηκε με εκπροσώπους των εισαγωγικών εταιρειών σιτηρών και από τις συζητήσεις που είχε μαζί τους προέκυψε πως «δεν δικαιολογείται ούτε ένα λεπτό αύξηση στην τιμή των αλεύρων και κατ΄ επέκταση του ψωμιού και των άλλων προϊόντων αρτοζαχαροπλαστικής». Και όπως δήλωσε, πράγματι διαπιστώνεται ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί προμήθειες σε υψηλότερες τιμές, τα αποθέματα που υπάρχουν είναι επαρκή, ενώ κατά τα τελευταία δύο έτη, αν και υπήρξε ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών των σιτηρών από υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα στη διεθνή αγορά, η μείωση αυτή δεν αποδόθηκε στην τιμή των αλεύρων και του ψωμιού.

Παράλληλα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σε συνεργασία και με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θα συνεχίσει τις συναντήσεις με παραγωγούς, αλευροβιομηχάνους και αρτοποιούς προκειμένου, όπως σημειώνει, να αποτραπούν αισχροκερδείς συμπεριφορές στην αγορά.