Απογειώνεται η γερμανική οικονομία καθώς, σύμφωνα με αναθεωρημένα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, η ανάπτυξη αναμένεται να φθάσει μέσα στο 2010 στο 3%. %. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Financial Times, η οποία φιλοξενεί το θέμα σε σημερινό πρωτοσέλιδό της, το συγκεκριμένο ποσοστό ανάπτυξης αποτελεί το υψηλότερο για τη χώρα από το 2006 και ένα από τα υψηλότερα από την ενοποίηση.

Η ισχυρή ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας είχε ως αποτέλεσμα να πέσει σε επίπεδα ρεκόρ το κόστος δανεισμού της χώρας, με το 10ετες ομόλογο Δημοσίου να πέφτει στο 2,3% από το 3,35% που βρισκόταν στις αρχές του 2010.

Η ανάκαμψη ωστόσο της «ατμομηχανής» της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν ακολουθείται από άλλες χώρες – κυρίως αυτές του «ευρωπαϊκού Νότου». Το αντίθετο. Η ασθενής ανάπτυξη σε χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ιρλανδία δημιουργεί ανησυχία, όσο και προβληματισμό για το κόστος δανεισμού τους, αλλά και, μακροπρόθεσμα, την κατανάλωση των γερμανικών προϊόντων, όπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα.

Η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, οφείλεται, κατά τους FT στην αύξηση των εξαγωγών και στην αυξημένη ζήτηση από την Κίνα. Απαντώντας στις κριτικές ότι η Γερμανία δεν ενισχύει, με την πολιτική που εφαρμόζει, το «ευρωπαϊκό όραμα», αξιωματούχοι της Bundesbank τόνισαν ότι οι εισαγωγές προϊόντων από άλλες χώρες της Ευρωζώνης αυξήθηκαν με διπλάσιους ρυθμούς τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2010 από τις εξαγωγές στις ίδιες τις χώρες.