Προϋποθέσεις
Επιμένουν στην εκτίμησή τους οι αναλυτές της Αlpha Βank ότι η υποχώρηση του ΑΕΠ της χώρας το 2010 θα είναι μικρότερη από τις προβλέψεις της τρόικας που εκτιμούν ότι η ύφεση θα φθάσει στο-4%. Οι οικονομολόγοι της τράπεζας προβλέπουν ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά-3%.

* * *
Βεβαίως, θέτουν ως προϋπόθεση την εκτέλεση του προϋπολογισμού, ο οποίος προβλέπει το 2010 συνολικές δημόσιες επενδύσεις ύψους 9,2 δισ. ευρώ και εισπράξεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη συγχρηματοδότηση των επενδυτικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ύψους 3,3 δισ. ευρώ.

* * *
Οπως σημειώνουν σε χθεσινή τους ανάλυση, και στις δύο αυτές κατηγορίες υπάρχει υστέρηση καθώς το επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουνίου οι δημόσιες επενδύσεις είναι ύψους 4,2 δισ. ευρώ, άρα υπολείπονται 5 δισ. ευρώ το τελευταίο πεντάμηνο και οι απορροφήσεις από το ΕΣΠΑ είναι ύψους μόλις 1 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι το διάστημα ως το τέλος του έτους θα «πέσουν» στην οικονομία άλλα 2,3 δισ. ευρώ.

Φρένο
Φρένο στα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης στη διαδικασία ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών προς τα Ταμεία επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Εργασίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και νομοθετικής ρύθμισης για αναστολή ως το τέλος Οκτωβρίου.

* * *
Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας παρουσία του υπουργού κ. Α. Λοβέρδου (σκίτσο), του υφυπουργού κ. Γ. Κουτρουμάνη , των γενικών γραμματέων, των διοικητών των ασφαλιστικών ταμείων και των προέδρων των οργανισμών.

* * *
Προς την κατεύθυνση αυτή θα εκδοθεί εγκύκλιος από τους διοικητές των Ταμείων με την οποία θα τονίζεται ότι τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης αποτελούν ευχέρεια της διοίκησης και όχι υποχρεωτική ενέργειά της, και θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση ώστε να αρθούν τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης που επιβλήθηκαν ακόμη και σε επιχειρήσεις που μπήκαν σε διαδικασίες ρύθμισης.

Επιβάρυνση
Επιβάρυνση των τραπεζών μέσω των ευνοϊκών ρυθμίσεων που προβλέπει ο νέος νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά προβλέπει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch. Οπως σημειώνει σε ανάλυσή του, ο νέος νόμος είναι πιθανό να επιταχύνει την εμφάνιση περιπτώσεων αθέτησης πληρωμών από πλευράς δανειοληπτών και να περιορίσει τη δυνατότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων να ανακτήσουν κεφάλαια από επισφαλή στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

* * *
Σύμφωνα με τον οίκο, τα καταναλωτικά δάνεια, καθώς και τα στεγαστικά δάνεια που καλύπτουν υψηλό ποσοστό της αξίας του ακινήτου είναι οι πιο επισφαλείς κατηγορίες. Οπως αναφέρουν οι αναλυτές της Fitch, «η νέα ρύθμιση στην ουσία μεταθέτει τη διαπραγματευτική δύναμη από την τράπεζα στον δανειζόμενο. Αυτό από μόνο του θα ασκήσει πίεση όσον αφορά τις ανακτήσεις κεφαλαίων από τα χαρτοφυλάκια των χορηγήσεων των τραπεζών, ακόμη και σε περιπτώσεις που η δικαστική οδός δεν έχει επιλεγεί από τον δανειολήπτη».

Ανησυχίες
Μετά το γερμανικό και η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου βρέθηκε σε νέο χαμηλό καθώς χθες υποχώρησε κατά 7 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,57%. Αιτία οι ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, οι οποίες χθες εντάθηκαν μετά τη μεγαλύτερη της αναμενομένης αύξηση στα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ.