Φωτιά έχουν πάρει τα αγγλόφωνα βιβλιοφιλικά μπλογκ και οι εφημερίδες μετά την απόφαση του περιοδικού «Τime» να κοσμήσει το εξώφυλλο του τελευταίου τεύχους του με το πορτρέτο του πεζογράφου Τζόναθαν Φράνζεν και τον τίτλο «Μεγάλος αμερικανός μυθιστοριογράφος».

Πολύ λίγοι- και εξαιρετικά σπουδαίοι- είχαν αυτή τη μεγάλη τιμή πριν από αυτόν, ανάμεσά τους ο Τζ. Ντ. Σάλιντζερ (1961), ο Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ (1969), ο Τζον Απντάικ (1968, 1982), ο Τζορτζ Οργουελ (1983), η Τόνι Μόρισον (1998) και προσφάτως ο Στίβεν Κινγκ (2000). Αφορμή το τέταρτο μυθιστόρημα του συγγραφέα, το οποίο κυκλοφορεί στις ΗΠΑ στο τέλος του μήνα, εννέα χρόνια μετά τις «Διορθώσεις», ένα μυθιστόρημα που έγινε διεθνές μπεστ σέλερ, έλαβε ενθουσιώδεις κριτικές και κέρδισε το αμερικανικό Νational Βook Αward χάρη στην ιστορία της οικογένειας Λάμπερτς. Την ιστορία μιας άλλης αμερικανικής οικογένειας, των Μπέργκλαντ, αφηγείται ο Φράνζεν στο νέο πολυπρόσωπο, δυνατό μυθιστόρημά του. Το γράψιμό του, λίγο παλιομοδίτικο, παραβλέπει τον μικρόκοσμο, το παράξενο και το μοναδικό και εστιάζει στη μεγάλη εικόνα, στο παρόν, στη σύγχρονη κοινωνία, σε επικά μυθιστορήματα που θυμίζουν τους μεγάλους κλασικούς του ρεαλισμού του 19ου αιώνα, όπως επισημαίνει η κριτική. «Οι χαρακτήρες του δεν λύνουν μυστήρια, δεν έχουν μαγικές δυνάμεις ούτε ζουν στο μέλλον. Στο νέο του μυθιστόρημα όμως, το “Ελευθερία”, δείχνει σε όλους μας τον τρόπο με τον οποίο ζούμε σήμερα» γράφει το «Τime».

Ενας από τους χαρακτήρες του βιβλίου θεωρεί τον υπερπληθυσμό αιτία για κάθε σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα. «Ηθελα να ερευνήσω αυτόν τον προβληματισμό, αλλά στο πλαίσιο του γάμου και της ανατροφής παιδιών μέσα σε αυτόν και σε συνάρτηση με τη σημασία της αναπαραγωγής του είδους για την κατανόηση του εαυτού μας» είπε σε συνέντευξή του ο Φράνζεν. «Διότι αυτός είναι ο στόχος ενός μυθιστορήματος:να βρει τρόπους να συνδέσει τη μεγάλη εικόνα της κοινωνίας με τις πιο προσωπικές, μύχιες, ανείπωτες ανθρώπινες ιστορίες».

Οι βιβλιοπώλες σε ΗΠΑ και Βρετανία περιμένουν το βιβλίο πώς και πώς, ελπίζοντας ότι θα ανεβάσει τις πωλήσεις σε μια υποτονική για το βιβλίο περίοδο, ενώ στα ελληνικά αναμένεται να κυκλοφορήσει σε μερικούς μήνες από τις εκδόσεις Ωκεανίδα.