Συγκαταλέγονται στους πιο τακτικούς επισκέπτες της Ελλάδας. Είτε στο Ηρώδειο, είτε στο Θέατρο Πέτρας, είτε στον Λυκαβηττό, όλο και κάπου συναντά κανείς τα δέκα τελευταία χρόνια τους Stomp. Ως τώρα προτιμούσαν τα ανοιχτά θέατρα. Εφέτος όμως το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να τους (ξανα)δεί σε κλειστό χώρο και συγκεκριμένα στο θέατρο Βadminton.

Οι «βασιλιάδες του ρυθμού», όπως τους έχουν αποκαλέσει, έχουν την ικανότητα να «παράγουν» μουσική με ό,τι πέσει στα χέρια τους. Αυτό και μόνο αρκεί για να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των θεατών στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 1991 στο Μπράιτον της Βρετανίας από τους Λουκ Κρέσγουελ και Στιβ Μακ Νίκολας. Στα αγγλοελληνικά λεξικά η λέξη «stomp» μεταφράζεται ως «σφυροκόπημα» ή «χορός τζαζ με βαριά βήματα». Οι ίδιοι τη μεταφράζουν ως… χτυπάω το πόδι δυνατά. Γι΄ αυτό και οι παραστάσεις τους είναι ένας συνδυασμός κρουστών, ρυθμικής κίνησης και οπτικής κωμωδίας.

Οι Stomp χρησιμοποιούν παλιά ή άχρηστα αντικείμενα οικιακής ή βιομηχανικής χρήσης. Τενεκέδες, κουβάδες, βαρέλια, σπιρτόκουτα, άδεια κουτάκια μπίρας, εφημερίδες, σκουπόξυλα, παλιοσίδερα, ακόμη και νεροχύτες ή κομμάτια παλιών αυτοκινήτων και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς γίνονται αυτοσχέδια όργανα μουσικής στα χέρια των περφόρμερ. Αλλωστε τα μέλη της ομάδας είναι ταυτόχρονα ηθοποιοί, μουσικοί και χορευτές και μέσα από την εναρμονισμένη συνύπαρξή τους στη σκηνή καταφέρνουν να δημιουργούν ένα μοναδικό οπτικοακουστικό θέαμα.

Η μοναδικότητα αυτή τούς οδήγησε το 1994 στην κατάκτηση του βραβείου Λόρενς Ολίβιε για την «καλύτερη ψυχαγωγική παράσταση», βραβείο καλύτερης χορογραφίας σε σόου West Εnd, βραβείο ΟΒΙΕ για off Βroadway σόου και άλλες διακρίσεις. Το 1996 η μικρού μήκους ταινία των Stomp «Σκούπες» προτάθηκε για βραβείο Οσκαρ, ενώ επελέγη να προβληθεί τόσο στο Φεστιβάλ Καννών όσο και στο κινηματογραφικό Sundance. Τoν Μάρτιο της ίδιας χρονιάς έδωσαν ζωντανή παράσταση στην τελετή απονομής των Οσκαρ.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η Θέατρο Βadminton η Από 30 Νοεμβρίου ως 5 Δεκεμβρίου η Περισσότερα για τους Stomp στην ιστοσελίδα www.stomp.co.uk. Ενδεικτικά, στο youtube, δύο βίντεο με αποσπάσματα από παραστάσεις τους έχουν περισσότερες από 3,5 εκατομμύρια προβολές.