ΒΕΡΟΛΙΝΟ Εχει κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένος. Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SΡD) της Ομοσπονδιακής Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ βλέπει για πρώτη φορά εδώ και χρόνια το κόμμα του να ξεπερνά τους Χριστιανοδημοκράτες στις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Αλενσμπαχ, αν διεξάγονταν την ερχόμενη Κυριακή βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, το SΡD θα έπαιρνε το 32% των ψήφων, ήτοι μία ποσοστιαία μονάδα περισσότερο από τους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ (31%). Μαζί με τους δημοσκοπικά πανίσχυρους Πράσινους, οι οποίοι σε αυτή την έρευνα φθάνουν το 17%, συγκεντρώνουν το 49% των ψήφων και θα μπορούσαν άνετα να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση- αφήνοντας στη γωνία το κόμμα «Η Αριστερά» που παίρνει 8,5%.

Η κατρακύλα των Χριστιανοδημοκρατών συνοδεύεται από περαιτέρω πτώση των κυβερνητικών εταίρων τους, των Ελεύθερων Δημοκρατών του ελάχιστα δημοφιλούς υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε , οι οποίοι παίρνουν 6% (έναντι 6,5% τον προηγούμενο μήνα). Και τα δύο κόμματα έχουν απώλειες κυρίως στα παραδοσιακά πολιτικά τους προπύργια, ήτοι στα δυτικογερμανικά κρατίδια, ενώ στην Ανατολική Γερμανία διατηρούν λίγο-πολύ τις δυνάμεις τους.

Η δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη στις 12 πρώτες ημέρες του Αυγούστου, δεν έλαβε υπόψη τις εντυπωσιακές επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του έτους και τις ακόμη θετικότερες προοπτικές της για το δεύτερο εξάμηνο. Η σχετική είδηση δημοσιεύθηκε μία ημέρα αργότερα, στις 13 Αυγούστου. Σύμφωνα με τους αναλυτές όμως, ούτε και αυτό θα άλλαζε τις διαθέσεις των ψηφοφόρων. Και αυτό επειδή αμέσως μετά τις πρώτες κυβερνητικές θριαμβολογίες άρχισε ένας ενδοκυβερνητικός «σκυλοκαβγάς» σχετικά με τη διάθεση των πρόσθετων εσόδων: οι Ελεύθεροι Δημοκράτες τα ήθελαν για τη μείωση των φόρων, οι Χριστιανοδημοκράτες για τη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων. Εκείνο που έμεινε ήταν έτσι η εικόνα μιας κυβέρνησης που κλυδωνίζεται από εσωτερικές έριδες.

Την ίδια εικόνα αποτυπώνει και μια δεύτερη δημοσκόπηση που έγινε από το Ινστιτούτο Forsa. Σύμφωνα με αυτήν, οι Χριστιανοδημοκράτες (30%) προηγούνται μεν των Σοσιαλδημοκρατών (27%) κατά τρεις μονάδες, όμως η υπεροχή τους εξανεμίζεται λόγω της κάθετης πτώσης των Ελεύθερων Δημοκρατών που παίρνουν μόλις 4%. Αξιοσημείωτο: σε αυτή την έρευνα εκείνοι που πραγματικά «πετάνε» είναι οι γερμανοί Πράσινοι, οι οποίοι συγκεντρώνουν (δημοσκοπικά έστω) για πρώτη φορά στην 30χρονη ιστορία τους ποσοστό 20%.