ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ Επιστήμονες στη Σκωτία μόλις ανακοίνωσαν ότι παρασκεύασαν έπειτα από έρευνες δύο ετών ένα νέο βιοκαύσιμο με ασυνήθιστη βάση: τα προϊόντα της απόσταξης του δημοφιλέστατου παγκοσμίως σκωτσέζικου ουίσκι.

Το Ερευνητικό Κέντρο Βιοκαυσίμων του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου βασίστηκε αφενός στα υγρά αποστάγματα και αφετέρου στα υπολείμματα του κριθαριού. Αμφότερα παράγουν βουτανόλη, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο εναλλακτικό στα πετρελαιοειδή. Οι επιστήμονες κατοχύρωσαν την πατέντα για τη νέα μέθοδο και διαβεβαιώνουν το «μεθυσμένο» (τρόπος του λέγειν…) βιοκαύσιμο δοκιμάστηκε με επιτυχία ως συμπλήρωμα στα ρεζερβουάρ κοινών αυτοκινήτων χωρίς καμία μετατροπή των κινητήρων.

Ειδικότερα χρησιμοποίησαν δείγματα από αποστακτήρια ποτοβιομηχανίας στο Ανατολικό Λόθιαν της Σκωτίας. Μάλιστα το ερευνητικό πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 315.000 ευρώ από τις Αρχές της Σκωτίας.

«Πρόκειται για μια επιλογή φιλική προς το περιβάλλον,ενώ την ιδέα στηρίζουν οι περισσότερες εταιρείες παραγωγής ουίσκι της Σκωτίας. Η τελική μορφή του προϊόντος θα είναι πιθανότατα ένα μείγμα 5% ή 10% βιοκαυσίμου με βενζίνη ή ντίζελ.Ακούγεται μικρό το ποσοστό,αλλά οι μετρήσεις μάς έδειξαν ότι βοηθάει πάρα πολύ στη μείωση εκπομπής ρυπογόνων αερίων» υπογράμμισε ο καθηγητής Μάρτιν Τάγκνεϊ, επικεφαλής των σχετικών ερευνών.

Ο σκωτσέζος υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τζιμ Μάδερ έσπευσε να κάνει πολιτική ρελάνς. «Αυτή η ανακάλυψη συνιστά καινοτομία στη χρήση αποβλήτων. Και προσφέρει ευκαιρίες ανάπτυξης στη βιομηχανία των βιοκαυσίμων, ενώ παράλληλα πληροί τους οικονομικούς και τους περιβαλλοντικούς στόχους του στρατηγικού σχεδίου της κυβέρνησης της Σκωτίας για μηδενικές εκπομπές ρύπων» είπε. Ο διευθυντής του τμήματος Σκωτίας της οργάνωσης WWF, δρ Ρίτσαρντ Ντίξον, χαιρέτισε επίσης τη νέα τεχνική τονίζοντας ότι διαφέρει από άλλες οι οποίες παράγουν βιοκαύσιμα που επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αποφασίσει να προωθήσει με οδηγία της τα βιοκαύσιμα ώστε να φθάσουν στο 10% των συνολικών πωλήσεων καυσίμων ως το 2020 στις χώρες των «27». Ωστόσο μόλις τον περασμένο Μάρτιο τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις υπέβαλαν μήνυση εναντίον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απόκρυψη στοιχείων σχετικά με την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τα βιοκαύσιμα, αλλά και την αύξηση του κόστους των τροφίμων που θα επιφέρει η εκτεταμένη παραγωγή τους.