ΒΕΝΕΤΙΑ Υστερα από εννέα ολόκληρους αιώνες έσπασε η ανδροκρατία στο επαγγελματικό σινάφι των γονδολιέρηδων της Βενετίας. Για πρώτη φορά στα χρονικά μια γυναίκα έλαβε επισήμως άδεια λεμβούχου για γόνδολα. Πρόκειται για την 24χρονη Τζόρτζια Μπόσκολο, μητέρα δύο παιδιών. Η πρώτη γονδολιέρισσα παρακολούθησε επί έναν ολόκληρο χρόνο σειρά πρακτικών και θεωρητικών μαθημάτων και έδωσε εξετάσεις, τις οποίες πέρασε με επιτυχία.

Πέρα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά της γόνδολας και τον ιδιότυπο τρόπο πλοήγησής της (με ένα και μοναδικό κουπί και με κατάλληλες κινήσεις του σώματος από τον όρθιο χειριστή) η κυρία Μπόσκολο απέκτησε γνώσεις για τα περίπου 40 αξιοθέατα μιας τυπικής διαδρομής, αλλά και για τα περίπου 150 κανάλια της Βενετίας τα οποία ενώνονται με 400 γέφυρες.

«Είμαι ευτυχής και περήφανη που τα κατάφερα. Το παιδικό μου όνειρο μόλις έγινε πραγματικότητα» δήλωσε η νέα γυναίκα, γέννημα-θρέμμα της Βενετίας, όπως ορίζει ο νόμος για όλους τους γονδολιέρηδες. Από το 1094 ως χθες καμία γυναίκα δεν είχε γίνει γονδολιέρης.

Κόρη γονδολιέρη η ίδια, από μικρή θαύμαζε τον πατέρα της στη δουλειά τους. «Αντί να βγαίνω με τους φίλους μου, περνούσα τον ελεύθερό μου χρόνο πάνω στη γόνδολα παρακολουθώντας τον πατέρα μου να βυθίζει το κουπί στο νερό και να ταξιδεύει απαλά» λέει.

Για αρκετά χρόνια η νεαρή μητέρα ασχολούνταν με τις οικιακές εργασίες, ενώ παράλληλα διάβαζε αγγλικά και μάθαινε τα γεωγραφικά ορόσημα της Βενετίας. Οταν αποφάσισε να αποδείξει επαγγελματικά την αγάπη της για τις γόνδολες οι άνδρες την κορόιδευαν και αμφισβητούσαν την ικανότητά της να κουμαντάρει το παραδοσιακό σκαρί της λιμνοθάλασσας της πόλης. Ακόμη και ο πατέρας της, ως παραδοσιακός γονδολιέρης, εκφράζει τις επιφυλάξεις του: «Ως και τώρα πιστεύω ότι πραγματικός γονδολιέρης γίνεσαι μόνο αν είσαι άνδρας. Είμαι όμως βέβαιος ότι η κόρη μου θα εξασκήσει επάξια το επάγγελμα όταν αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία».

«Το να γεννήσεις και να μεγαλώνεις δύο παιδιά είναι δυσκολότερη υπόθεση από ό,τι η μεταφορά με μια βάρκα!» απαντούσε εκείνη. Η δημοτική αρχή της πόλης πάντως υποδέχτηκε θετικά το γεγονός. «Είναι ένα ακόμη βήμα προς την ισότητα των δύο φύλων» δήλωσε ο δήμαρχος Βενετίας Τζόρτζιο Ορσόνι.

Στις εξετάσεις η 24χρονη κατάφερε να νικήσει έναν άνδρα υποψήφιο αλλά και δύο γυναίκες, την Ιταλίδα Αλεσάντρα Ταντέι και τη Γερμανοαμερικανίδα Αλεξάνδρα Χάι. Προτού θεσμοθετηθούν τα μαθήματα οδήγησης γόνδολας το 2007 η αυτοδίδακτη κυρία Χάι είχε προσπαθήσει τέσσερις φορές να κάνει τους επιδέξιους ελιγμούς της μακρόστενης βάρκας κατά μήκος των καναλιών και να περάσει τις εξετάσεις. Ομως κάθε φορά αποτύγχανε κατηγορώντας τους εξεταστές για «υπερβολική αυστηρότητα» .