ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ Oι Ταλιμπάν του Πακιστάν απαίτησαν από τους πλημμυροπαθείς να μη δεχτούν την ξένη ανθρωπιστική βοήθεια «διότι τα χρήματα από τη διασπάθισή της θα καταλήξουν στα χέρια διεφθαρμένων αξιωματούχων ». Και προαναγγέλλουν ότι θα κάνουν επιχειρήσεις αρπαγής των τροφίμων, των φαρμάκων και των ειδών πρώτης ανάγκης, για να τα μοιράσουν μετά ως λάφυρα σε όσους αμάχους είχαν διπλή ατυχία: αφενός να πληγούν από τη θεομηνία, αφετέρου να διαμένουν σε περιοχές που ελέγχονται από τους ισλαμιστές αντάρτες.

«Καλούμε την κυβέρνηση να μη δεχθεί τη δυτική βοήθεια» δήλωσε ο εκπρόσωπος των πακιστανών Ταλιμπάν Αζάμ Ταρίκ. Και πρόσθεσε: «Οι τοπικές αρχές των επαρχιών την περιμένουν με αγωνία. Οχι όμως για να βοηθήσουν τον κόσμο, αλλά για να φουσκώσουν περισσότερο τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους».

Οι επιθέσεις των Ταλιμπάν εναντίον αστυνομικών και στρατιωτικών στόχων έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι αντάρτες εκμεταλλεύονται το χάος που επικρατεί στις επιχειρήσεις αρωγής των περίπου 20 εκατομμυρίων πλημμυροπαθών.

Την ίδια στιγμή μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι τα νερά δεν πρόκειται θα υποχωρήσουν παρά μόνο περί τα τέλη του μήνα, ενώ ορμητικοί χείμαρροι απειλούν μεγάλες πόλεις όπως το Χιντεραμπάντ και η Σουκούρ στον Νότο. Ωστόσο εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξουν σφοδρές βροχοπτώσεις αυτή την εβδομάδα, κάτι που αναμένεται να διευκολύνει το έργο των σωστικών συνεργείων τα οποία επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία μέχρι στιγμής οι πλημμύρες έχουν «βυθίσει» δεκάδες χιλιάδες χωριά προκαλώντας τον θάνατο περίπου 1.600 ανθρώπων.

Η θεομηνία αρχικά έπληξε το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, που αποτελεί και το επίκεντρο της μάχης της πακιστανικής κυβέρνησης κατά της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν, εξαφανίζοντας μεγάλο μέρος των υποδομών προτού τα ποτάμια κατευθυνθούν προς τα νότια εκτοπίζοντας εκατομμύρια ανθρώπους. Υπολογίζεται ότι περίπου το ένα πέμπτο του πακιστανικού εδάφους έχει υποστεί τις καταστροφικές συνέπειες των χειρότερων πλημμυρών στην ιστορία της χώρας.

Ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι ισλαμικές φιλανθρωπικές οργανώσεις που διατηρούν δεσμούς με τους Ταλιμπάν επιδιώκουν να καλύψουν το κενό που δημιουργείται εξαιτίας της ελλιπούς αντίδρασης της πακιστανικής κυβέρνησης για την ανακούφιση των πληγέντων. Καταδικάζοντας την αποστολή της αμερικανικής βοήθειας στο Πακιστάν οι Ταλιμπάν δεσμεύτηκαν να προσφέρουν οι ίδιοι ποσόν ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων.