Στο βομβαρδισμό καταυλισμού ανταρτών προχώρησεχθες η Πολεμική Αεροπορία της Κολομβίας, σκοτώνοντας επτά μέλη της οργάνωσης Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN). Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της χώρας ξεκαθαρίζει ότι η συνεργασία με τις ΗΠΑ θα συνεχιστεί, παρά την πρόσφατη απορριπτική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Στην επιχείρηση, στην επαρχία Αντιόκια στα βορειοδυτικά της χώρας, συμμετείχαν στελέχη της υπηρεσίας πληροφοριών, της αστυνομίας, του στρατού και της πολεμικής αεροπορίας.

«Μια αεροπορική επιχείρηση ακριβείας από την Πολεμική Αεροπορία της Κολομβίας απέβη σε επτά νεκρούς τρομοκράτες» ανέφερε το επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων.

Ο ELN, μια οργάνωση η οποία χαρακτηρίζεται γκεβαρική, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παράταξη ανταρτών στην Κολομβία κι εκτιμάται ότι διαθέτει 2.000-2.500 μαχητές. Η μεγαλύτερη, οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), διαθέτει από 6.000 ώς 10.000 μαχητές, κατά διαφορετικές εκτιμήσεις. Οι δύο οργανώσεις έχουν εμπλακεί σε συγκρούσεις στο παρελθόν.

Ο στρατός της Κολομβίας -της τέταρτης μεγαλύτερης παραγωγού πετρελαίου στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής- εξαπέλυσε μια μεγάλη εκστρατεία τα τελευταία οκτώ χρόνια κατά των ανταρτών με τη στήριξη των ΗΠΑ, που αποδεκάτισε τις αντάρτικες οργανώσεις στη χώρα, όπου ο εμφύλιος διαρκεί από την δεκαετία του 1960.

Υπό εξέταση η συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος δήλωσεχθες ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, με την οποία ανεστάλη ως αντισυνταγματική η συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη χρήση επτά στρατιωτικών βάσεων της χώρας από τις αμερικάνικες δυνάμεις, «δε θα επηρεάσει» τις επιχειρήσεις κατά του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και των ανταρτών στη χώρα, ούτε τη συνέχιση της αμερικανικής βοήθειας.

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι η συνεργασία (με τις ΗΠΑ) θα συνεχιστεί. Ο πόλεμος εναντίον των λαθρέμπορων ναρκωτικών, ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν σταματά» είπε ο Σάντος μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Και αυτή η απόφαση του δικαστηρίου δεν πρόκειται να επηρεάσει τη βοήθεια που λαμβάνουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες» πρόσθεσε.

Ο Σάντος, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στις 7 Αυγούστου, είπε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει το εάν θα στείλει τη συμφωνία στο Κογκρέσο -όπου η παράταξή του διαθέτει ικανό αριθμό εδρών ώστε να επιτύχει την κύρωσή της. Ο πρώην πρόεδρος Άλβαρο Ουρίμπε είχε επιλέξει να μη στείλει τη συμφωνία στο Κοινοβούλιο.

Η συμφωνία, που είχε συναφθεί τον Οκτώβριο του 2009, είχε προκαλέσει κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις της Κολομβίας με τη Βενεζουέλα και τον Ισημερινό.