Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν μολυνθεί στην Ελλάδα με τον ιό του Δυτικού Νείλου, από τσίμπημα κουνουπιού. Τα εργαστήρια έχουν επιβεβαιώσει 64 περιστατικά, τα οποία όμως αφορούν τη μικρή μερίδα των μολυνθέντων που εκδηλώνουν σοβαρά συμπτώματα και κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα.

Οι υπόλοιποι απλώς έχουν περάσει τη λοίμωξη «στο πόδι».

Οι ειδικοί εξάλλου υπολογίζουν ότι ως το τέλος Σεπτεμβρίου θα επιβεβαιώνονται πέντε με δέκα κρούσματα του ιού καθημερινά. Ως τότε προβλέπεται ότι θα διαρκέσει η περίοδος έξαρσης του ιού, που μεταδίδεται από τα κουνούπια ο πληθυσμός των οποίων παραμένει μεγάλος και τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου.

Ως και χθες από τους 64 ασθενείς οι 28 είχαν λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο και 31 νοσηλεύονταν ακόμη, από τους οποίους οι 8 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό είναι εκατονταπλάσιος σε σχέση με εκείνους που έχουν νοσηλευθεί. «Ο αριθμός των περιστατικών που επιβεβαιώνονται εργαστηριακά είναι το πολύ 1% του συνόλου των ανθρώπων που μολύνονται. Κι αυτό γιατί στη συντριπτική τους πλειονότηταοι ασθενείς που προσβάλλονται από τον ιό εκδηλώνουν πολύ ήπια ή και καθόλου συμπτώματα» εξηγεί ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, που συμμετέχει στην επιστημονική ομάδα επιτήρησης του ιού.

Εφέτος για πρώτη φορά καταγράφονται κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας. Σε αυτό, όπως αναφέρει ο καθηγητής Τσακρής, «έχουν συμβάλει οι κλιματικές συνθήκες που επικράτησαν εφέτος στην Κεντρική Μακεδονία με τις πολλές βροχές και την υγρασία, η οποία εκτός του ότι αύξησε τον πληθυσμό των κουνουπιών τα έκανε και πιο μολυσματικά».

Πάντως, όπως τόνισε σε χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ καθηγητής Γιώργος Σαρόγλου, «η ροή των κρουσμάτων είναι η φυσιολογική και ως το τέλος Σεπτεμβρίου θα υπάρχουν 5-10 κρούσματα ημερησίως. Ολα όμως εξαρτώνται από τις μετεωρολογικές συνθήκες. Γίνεται συνεχής καταγραφή του πληθυσμού των κουνουπιών. Και αυτή τη στιγμή δεν έχει ανευρεθεί κρούσμα σε άλλες περιοχές της Ελλάδαςπέρα από αυτές της Κεντρικής Μακεδονίας».

Περιμένουν τα αντιδραστήρια για να ελέγξουν το αίμα
Σ τον έλεγχο του αίματος και στις εθελοντικές αιμοδοσίες στις περιοχές όπου αναφέρονται κρούσματα επικεντρώνονται οι υγειονομικές υπηρεσίες, υπό τον φόβο μετάδοσης του ιού μέσω μεταγγίσεων.

Χθες πραγματοποιήθηκε ειδική σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για το θέμα αυτό. Οπως ανακοινώθηκε, εντός των ερχόμενων δύο εβδομάδων θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι των 2.000 μονάδων αίματος που έχουν τεθεί σε «καραντίνα» καθώς προέρχονται από τις περιοχές υψηλού κινδύνου, αφού τότε θα φτάσουν στη χώρα τα ειδικά αντιδραστήρια για την ανίχνευση του συγκεκριμένου ιου στο αίμα. Οι κάτοικοι ή και οι επισκέπτες των περιοχών αυτών απαγορεύεται να δώσουν αίμα για 28 ημέρες, ενώ όσοι έχουν προσβληθεί από τον ιό πρέπει να απέχουν από την εθελοντική αιμοδοσία για 120 ημέρες. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Αντώνης Δημόπουλος διαβεβαίωνε χθες ότι δεν υπάρχει πρόβλημα έλλειψης αίματος λόγω της δέσμευσης αυτών των μονάδων.

Πάντως η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας κυρία Κωνσταντίνα Πολίτη επεσήμανε την ανάγκη μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης των εθελοντών αιμοδοτών από τις «καθαρές» περιοχές της χώρας, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα με τις μεταγγίσεις κυρίως των θαλασσαιμικών ασθενών.

8 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
1 Τι είναι αυτή η λοίμωξη;

Ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται από το κοινό οικιακό κουνούπι (του είδους Culex spp.) στα ζώα και στον άνθρωπο. Δεν μεταδίδεται από οικόσιτα ζώα ούτε από άνθρωπο σε άνθρωπο. Εχει όμως αναφερθεί μετάδοση του ιού από μεταγγίσεις μολυσμένου αίματος. Ονομάζεται έτσι διότι ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην επαρχία του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα, το 1937.

2 Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τέσσερα στα πέντε άτομα δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα. Από τους υπόλοιπους ασθενείς οι περισσότεροι παρουσιάζουν ήπια συμπτωματολογία- πυρετό, κακουχία, πονοκέφαλο, πόνο στους μυς και στις αρθρώσεις. Περίπου 1% των ασθενών παρουσιάζει σοβαρή νόσο, που περιλαμβάνει υψηλό πυρετό, δυσκαμψία αυχένα, αποπροσανατολισμό, σπασμούς, παράλυση, κώμα.

3 Πότε εμφανίζονται και πόσο διαρκούν τα συμπτώματα;

Μπορεί να περάσουν από 2 ως και 14 ημέρες μετά το τσίμπημα του κουνουπιού για να εκδηλωθούν συμπτώματα. Συνήθως διαρκούν 4-7 ημέρες, αλλά στα σοβαρά περιστατικά η διάρκεια μπορεί να είναι μερικές εβδομάδες.

4 Υπάρχει θεραπεία;
Για τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Στις ήπιες περιπτώσεις τα συμπτώματα υποχωρούν σταδιακά από μόνα τους, ενώ στα πιο σοβαρά περιστατικά η θεραπεία είναι υποστηρικτική.

5 Υπάρχει εμβόλιο;
Για τον συγκεκριμένο ιό δεν υπάρχει εμβόλιο.

6 Πώς αποφεύγει κανείς τη μόλυνση;
Με την αποφυγή του τσιμπήματος από κουνούπια. Στα ατομικά μέτρα περιλαμβάνονται: η χρήση ειδικών εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα αλλά και πάνω από τα ρούχα, χρήση εντομοκτόνων στον αέρα, κατάλληλα ρούχα (μακριά μανίκια και παντελόνια), συχνά μπάνια για την απομάκρυνση του ιδρώτα που προσελκύει τα κουνούπια.

7 Πώς «θωρακίζει» κάποιος το σπίτι του απέναντι στα κουνούπια;
Με αντικουνουπικές σήτες σε όλα τα ανοίγματα του σπιτιού, κουνουπιέρες ειδικά σε περιοχές με πολλά κουνούπια, απομάκρυνση του στάσιμου νερού από υδρορροές, λεκάνες και άλλα σημεία, χρήση κλιματιστικών ή ανεμιστήρα (κατά προτίμηση οροφής) που μειώνουν τη δραστηριότητα των κουνουπιών, λαμπτήρες κίτρινου χρώματος στα εξωτερικά φώτα.

8 Πότε συνιστώνται αυτά τα μέτρα;

Ολες τις ώρες, αλλά κυρίως από το σούρουπο ως το χάραμα, οπότε τα μολυσμένα κουνούπια τσιμπούν περισσότερο.