Απονέκρωση των κοραλλιογενών υφάλων με δραματική ταχύτητα καταγράφουν ερευνητές στην Ινδονησία και σε άλλες περιοχές της Ασίας -το ανησυχητικό φαινόμενο αποδίδεται στις ακραίες θερμοκρασίες. Σε μια άλλη εξέλιξη, Αμερικανοί επιστήμονες δημιούργησαν την πρώτη κρυοτράπεζα για κύτταρα κοραλλιών, παρακαταθήκη για το μέλλον.

Στην Ινδονησία, η περιβαλλοντική οργάνωση Wildlife Conservation Society (WCS) κατέγραψε εκτεταμένη λεύκανση των υφάλων, έναν αποχρωματισμό που συμβαίνει όταν οι πολύποδες των κοραλλιών πεθαίνουν και αφήνουν πίσω τους το λευκό ασβεστολιθικό σκελετό τους.

Η έρευνα στη Θάλασσα του Άνταμαν κάλυψε τις περιοχές έξω από την επαρχία Άτσεχ στο άκρο του νησιού της Σουμάτρας, όπου η επιφανειακή θερμοκρασία των υδάτων έφτασε το Μάιο τους 34 βαθμούς Κελσίου, τέσσερις βαθμούς πάνω από το μέσο όρο για την περιοχή.

Ερευνητές του αυστραλιανού Πανεπιστημίου Τζέιμς Κουκ και του Πανεπιστημίου Σία Κουάλα της Ινδονησίας επισκέφθηκαν αργότερα την περιοχή και διαπίστωσαν ότι το 80% των κοραλλιών που εξέτασε η WCS είχαν πλέον πεθάνει.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, το ίδιο φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και στους κοραλλιογενείς υφάλους της Μαλαισίας, της Ταϊλάνδης, του Βιετνάμ και της Σρι Λάνκα. (Στην ένθετη εικόνα αριστερά, οι περιοχές όπου παρατηρείται λεύκανση τον Αύγουστο σε χάρτη της αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας).

Η φετινή άνοδος της θερμοκρασίας φέτος βρίσκεται σε συμφωνία με τις προβλέψεις για την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής, πιθανώς όμως συνδέεται και με το φαινόμενο Ελ Νίνιο, όπως είχε συμβεί και τη διετία 1997-98.

Κοράλλια στην κατάψυξη

Σε κίνδυνο βρίσκονται επίσης τα κοράλλια στο σύμπλεγμα της Χαβάης, τα οποία όμως αντιμετωπίζουν διαφορετικές απειλές -απορροές λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων από τις καλλιέργειες και ψάρεμα με δυναμίτη.

Για να εξασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη επιβίωσης των κοραλλιών, το Πανεπιστήμιο της Χαβάης στη Μανόα και το Ίδρυμα Smithsonian δημιούργησαν την πρώτη τράπεζα κατεψυγμένων κυττάρων κοραλλιών.

Στην τράπεζα φυλάσσονται προς το παρόν σπέρμα και εμβρυικά κύτταρα από δύο τοπικά είδη, στο μέλλον όμως θα μπορούσαν να προστεθούν δείγματα από κοράλλια άλλων περιοχών του πλανήτη.

«Ορισμένα από τα δείγματα κατεψυγμένου σπέρματος έχουν μάλιστα χρησιμοποιηθεί ήδη για τη γονιμοποίηση αβγών κοραλλιού και τη δημιουργία αναπτυσσόμενων προνυμφών» δήλωσε στο AFP η Μέρι Χάγκεντορν του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Χαβάης.

«Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και πολλά από τα ζώα που εξαρτώνται από αυτούς ενδέχεται να εξαφανιστούν τα επόμενα 40 χρόνια» προειδοποίησε.