Πάρτι φοροδιαφυγής με «κλειστές» βίλες

Σοβαρή υπόθεση φοροδιαφυγής φέρνει στο φως έρευνα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) η οποία αφορά τους ιδιοκτήτες χιλιάδων κατοικιών, κυρίως σε νησιά και παραθεριστικές περιοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει ως άδεια τα ακίνητά τους σε περιοχές-«φιλέτα», υποστηρίζοντας ότι δεν κατοικούνται, Αμεσο κίνδυνο κατάσχεσης και πλειστηριασμού των ακινήτων τους αντιμετωπίζουν 90 οφειλέτες του Δημοσίου με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 35,9 εκατ.

Πάρτι φοροδιαφυγής με «κλειστές» βίλες | tovima.gr

Σοβαρή υπόθεση φοροδιαφυγής φέρνει στο φως έρευνα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) η οποία αφορά τους ιδιοκτήτες χιλιάδων κατοικιών, κυρίως σε νησιά και παραθεριστικές περιοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει ως άδεια τα ακίνητά τους σε περιοχές-«φιλέτα», υποστηρίζοντας ότι δεν κατοικούνται, Αμεσο κίνδυνο κατάσχεσης και πλειστηριασμού των ακινήτων τους αντιμετωπίζουν 90 οφειλέτες του Δημοσίου με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 35,9 εκατ. ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας 176,5 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία προέκυψαν ύστερα από ηλεκτρονική διασταύρωση περιουσιολογίου στην οποία προχώρησε η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Στους οφειλέτες δίδεται διορία ως τις 10 Σεπτεμβρίου να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες σωρεία φορολογικών παραβάσεων από πολίτες που έλαβαν αμοιβή ως μέλη ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών αλλά δεν δήλωσαν ή δήλωσαν μέρος της αμοιβής αυτής στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (φωτογραφία) συναντήθηκε χθες το απόγευμα με τον γενικό γραμματέα Πληροφορικών Συστημάτων, καθηγητή Διομ.Σπινέλλη, ο οποίος του παρουσίασε τις δράσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Μεταξύ άλλων τον ενημέρωσε ότι έχει παραλάβει ηλεκτρονικά αρχεία από ξένες αρχές για τις καταθέσεις που διατηρούν έλληνες πολίτες σε ξένες τράπεζες (από το 2006 ως και το 2009) και ότι προχωρεί ήδη με τους συνεργάτες του σε έλεγχο χιλιάδων φορολογικών δηλώσεων για να διαπιστωθεί αν έχουν δηλωθεί έσοδα από τόκους αλλοδαπής προέλευσης.

Οι 90 πολίτες, με οφειλή άνω των άρα ούτε ενοικιάζονται. Ωστόσο βάσει του νέου φορολογικού νόμου η ΓΓΠΣ μπορεί πλέον να ελέγχει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τα εν λόγω ακίνητα σε συντονισμό με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Από τα πρώτα πορίσματα των ελέγχων προκύπτουν χιλιάδες «φουσκωμένοι» λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος σε βίλες που έχουν δηλωθεί ως μη χρησιμοποιούμενες. Οι υπεύθυνοι του υπουργείου Οικονομικών κατέληξαν διά της εις άτοπον απαγωγής στο συμπέρασμα ότι πολλοί ιδιοκτήτες ενδέχεται να νοικιάζουν χωρίς συμβόλαιο και χωρίς να δηλώνουν στην Εφορία τα ακίνητά τους. Μόλις ταυτοποιηθούν οι πρώτες παραβάσεις, τον λόγο θα έχει πλέον το ΣΔΟΕ…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk