Η εξασθένηση της διορθωτικής τάσης στη Νέα Υόρκη όπου η υποχώρηση των δεικτών στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης ήταν ηπιότερη σε σχέση με την Ευρώπη, έδωσε μία ανάσα ανακούφισης στους ευρωπαϊκούς δείκτες οι οποίοι μετρίασαν αισθητά τις απώλειές τους στο κλείσιμο.

Ο δείκτης Dow Jones κάλυψε τις αρχικές του απώλειες (που δεν είχαν ξεπεράσει το 0,60% στο άνοιγμα) μέσα στο πρώτο τρίωρο, ενώ και ο δείκτης S&Ρ500 βελτίωσε αισθητά την εικόνα του, με τον δείκτη Νasdaq να έχει περάσει σε θετικό έδαφος πολύ νωρίτερα.

Στο μέσον της συνεδρίασης ο δείκτης S&Ρ 500 είχε αντιδράσει ήδη τρεις φορές από την περιοχή των 1.088 μονάδων και επανήλθε σε θετική τροχιά ανακτώντας το προηγούμενο κλείσιμο των 1.092 μονάδων, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια οριακές διακυμάνσεις και συνεχείς μεταβολές προσήμων. Για τον δείκτη S&Ρ500 η περιοχή των 1.088

μονάδων (στην οποία υποχώρησε μετά την κάθετη πτώση του την περασμένη εβδομάδα) θεωρείται κρίσιμη τεχνικά, καθώς αποτελεί τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 50 συνεδριάσεων.

Για τον λόγο αυτόν η διατήρησή των δυνάμεών του υψηλότερα της συγκεκριμένης περιοχής απέκτησε αυξημένη σημασία στη χθεσινή συνεδρίαση, όπου η τάση ήταν αμφίρροπη ως το μέσον αυτής.

Στην ειδησεογραφία της ημέρας (απουσία σημαντικών στατιστικών στοιχείων τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες) κυριάρχησε η αντεπίθεση της ΒΗΡ Βilliton με επιθετικού χαρακτήρα προσφορά απευθείας προς τους μετόχους της καναδικής Ρotash Corp. of Saskatchewan, ύστερα από την απόρριψη της αρχικής προσφοράς από το διοικητικό συμβούλιο της δεύτερης. Η ανανέωση του ενδιαφέροντος και οι εκατέρωθεν κινήσεις των δύο εμπλεκόμενων ομίλων ενεργοποίησαν το αγοραστικό ενδιαφέρον στους κλάδους που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή και ειδικά τα λιπάσματα που ειδικεύεται η Ρotash (ρεπορτάζ σελίδα 8).

Οσον αφορά το ευρώ κινήθηκε με ήπιες διακυμάνσεις όπου έχασε τα αρχικά του κέρδη και από το υψηλό του 1,2921 δολάρια υποχώρησε το απόγευμα στο 1,2868 δολάρια. Το αμερικανικό νόμισμα εξασθένησε ελαφρώς έναντι του ιαπωνικού και η ισοτιμία στο μέσον της ημέρας διαμορφώθηκε στα 85.310 γιεν, με την απόσταση να παραμένει οριακή σε σχέση με το πρόσφατο χαμηλό 15 ετών στα 84,72 γιεν που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Νωρίτερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι επενδυτές προχώρησαν στην κατοχύρωση μέρους των κερδών της Τρίτης πιέζοντας σε χαμηλότερα επίπεδα τους δείκτες, καθώς η προηγηθείσα ανάκαμψη δεν προσέλκυσε νέα κεφάλαια για να τροφοδοτήσουν τη συνέχεια της ανόδου.

Ωστόσο το εύρος της διόρθωσης για όλους τους ευρωπαϊκούς δείκτες που κινήθηκαν σε αρνητική κατεύθυνση δεν ξεπέρασε τη μία ποσοστιαία μονάδα, με εξαίρεση τον δείκτη της Δανίας που υποχώρησε σε υψηλότερο ποσοστό (-1,82%).

Μεταξύ των πιο αντιπροσωπευτικών δεικτών ο FΤSΕ100 του Λονδίνου κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες καθώς υποχώρησε σε ποσοστό 0,89%. Στη Φραγκφούρτη ο δείκτης DΑΧ έκλεισε κατά 0,32% χαμηλότερα, ενώ κατά 0,41% υποχώρησε ο δείκτης CΑC στο Παρίσι. Μεικτή ήταν η τάση για τους δείκτες της αδύναμης περιφέρειας της ευρωζώνης, όπου ο δείκτης ΙΒΕΧ της Μαδρίτης ενισχύθηκε κατά 0,21%, χαμηλότερα κατά 0,32% έκλεισε ο δείκτης της Πορτογαλίας και με οριακές απώλειες 0,11% έκλεισε το χρηματιστήριο της Ιρλανδίας.

Οσον αφορά το ευρώ κινήθηκε με ήπιες διακυμάνσεις, έχασε όμως τα αρχικά του κέρδη και από το υψηλό του 1,2921 δολάρια υποχώρησε το απόγευμα στο 1,2868 δολάρια. Το αμερικανικό νόμισμα εξασθένησε ελαφρώς έναντι του ιαπωνικού και η ισοτιμία στο μέσον της ημέρας διαμορφώθηκε στα 85.310 γεν, με την απόσταση να παραμένει οριακή σε σχέση με το πρόσφατο χαμηλό 15 ετών στα 84,72 γεν που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα.