Το αποθαρρυντικό κλίμα στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές «καθήλωσε» το Χρηματιστήριο Αθηνών σε μια υποτονική συνεδρίαση με χαμηλούς τζίρους και εμφανή απροθυμία αγοραστικού ενδιαφέροντος, δίνοντας την αφορμή για διόρθωση των πρόσφατων κερδών. Ο γενικός δείκτης επιχείρησε να διαφοροποιηθεί έναντι των ευρωπαϊκών, αλλά όλες οι ανοδικές του απόπειρες δεν απέκτησαν συνέχεια, με αποτέλεσμα να διανύσει το δεύτερο μέρος της συνεδρίασης σε αρνητικό έδαφος.

Αναλυτικά, ο γενικός δείκτης αντέδρασε στις αρχικές πιέσεις και κινήθηκε ανοδικά μετά το πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης. Ωστόσο προσέκρουσε δύο φορές στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 1.689 μονάδων, όπου σημείωσε άνοδο 0,70% και επανήλθε σε καθοδική πορεία συμβαδίζοντας με την αρνητική τάση των ευρωπαϊκών αγορών.

Επισημαίνεται ότι η περιοχή των 1.688 μονάδων, μετά την αντίδραση του γενικού δείκτη από το χαμηλό των 1.608 μονάδων, είχε οριστεί ως σημείο αντίστασης, το οποίο τελικά «λειτούργησε» σχηματίζοντας διπλή οροφή στη χθεσινή συνεδρίαση. Η υπέρβαση της συγκεκριμένης περιοχής τιμών αποτελεί πλέον «πρόκληση» για την αγορά, ενώ απαιτείται και η «συναίνεση» του διεθνούς κλίματος.

Στο τελευταίο ημίωρο ο γενικός δείκτης επιχείρησε να μετριάσει τις απώλειές του αντιδρώντας από τα τοπικά χαμηλά, χωρίς όμως αποτέλεσμα, καθώς έκλεισε τελικά στο χαμηλό (1.664,28) της ημέρας, στις 1.664,50 μονάδες, με απώλειες 0,81%. Τις εντονότατες πιέσεις δέχθηκαν οι τράπεζες, ο δείκτης των οποίων υποχώρησε κατά 1,39%, ενώ χαμηλότερα κατά 1,10% έκλεισε ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, από τον οποίο μόνο τρεις μετοχές, και συγκεκριμένα οι Τιτάν, Μοtor Οil και Ελληνικά Πετρέλαια, διατήρησαν το θετικό πρόσημο στο κλείσιμο. Με μικρότερες απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι δείκτες FΤSΕ 40 και FΤSΕ 80, οι οποίοι υποχώρησαν κατά 0,60% και 0,69% αντίστοιχα, έχοντας περάσει από νωρίς σε αρνητική τροχιά.

Ο τζίρος συρρικνώθηκε στα 57 εκατ. ευρώ, όπου το συντριπτικό μέρος των κεφαλαίων (51 εκατ. ευρώ) διακινήθηκε στα blue chips του FΤSΕ 20, ενώ μόνο οι τράπεζες απορρόφησαν συνολικά 38,7 εκατ. ευρώ. Η τελική εικόνα της αγοράς διαμορφώθηκε με 63 ανοδικές μετοχές, 87 καθοδικές και 138 αμετάβλητες, η πλειονότητα των οποίων (86) έμεινε στο περιθώριο του συναλλακτικού ενδιαφέροντος.

Μετοχές
* Εθνική Τράπεζα: Μόνο στη διάρκεια της τελευταίας ώρας πιέστηκε ουσιαστικά η μετοχή, δεδομένου ότι νωρίτερα είχε επιχειρήσει πολλές φορές να παραμείνει σε θετικό έδαφος. Αναλυτικά, στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης, όπου κινήθηκε σε ανοδική τροχιά, η μετοχή προσέκρουσε συνολικά τέσσερις φορές στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 10,88 ευρώ. Στη συνέχεια έχανε σταδιακά έδαφος και, καθώς οι πιέσεις εντάθηκαν στο τέλος, τερμάτισε στο χαμηλό της ημέρας, στα 10,69 ευρώ, με απώλειες 0,93%, διατηρώντας το μεγαλύτερο μέρος των προχθεσινών κερδών της.

* Coca-Cola: Ενώ στην εκπνοή της συνεδρίασης έγιναν πράξεις (έστω και δύο) στην τιμή των 18,29 ευρώ, στις δημοπρασίες η μετοχή έχασε τα κέρδη της και έκλεισε αμετάβλητη στα 18,10 ευρώ.

* ΕFG Εurobank: Μολονότι διένυσε σχεδόν όλη τη συνεδρίαση σε θετικό έδαφος, οι ουσιαστικές πιέσεις στη μετοχή εκδηλώθηκαν στη διάρκεια των δημοπρασιών, με αποτέλεσμα να κλείσει στο χαμηλό των 5,75 ευρώ, με απώλειες 0,86%.

* Αlpha Βank: Η προχθεσινή υπεραπόδοση (+7,93%) πρόσφερε πειστικό άλλοθι για κατοχύρωση κερδών, η οποία όμως έγινε συγκρατημένα, δεδομένου ότι η μετοχή ως και τη λήξη της συνεδρίασης κινήθηκε σε στενό εύρος διακύμανσης και πιέστηκε στα τελευταία λεπτά στο χαμηλό των 5,90 ευρώ, όπου και έκλεισε με απώλειες 1,50%.