«Αντιστέκεται» το έλλειμμα παρά την ύφεση

του μνημονίου. Παράλληλα, θα συζητηθούν οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Ο κ. Προβόπουλος αναμένεται ότι θα επαναλάβει τη θέση του για την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων για την επαναφορά της οικονομίας σε θετικό έδαφος. Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, με τον οποίο θα συζητήσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων του φθινοπώρου (βάσει του μνημονίου) και τις δράσεις που θα αναλάβει το υπουργείο για την τόνωση των εσόδων.

του μνημονίου. Παράλληλα, θα συζητηθούν οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Ο κ. Προβόπουλος αναμένεται ότι θα επαναλάβει τη θέση του για την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων για την επαναφορά της οικονομίας σε θετικό έδαφος.

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, με τον οποίο θα συζητήσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων του φθινοπώρου (βάσει του μνημονίου) και τις δράσεις που θα αναλάβει το υπουργείο για την τόνωση των εσόδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, στο ισοζύγιο χρηματοοικονομικών συναλλαγών καταγράφεται υποχώρηση της καθαρής εισροής για ξένες άμεσες επενδύσεις στα 891 εκατ. ευρώ από 1,07 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι το ίδιο διάστημα. Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου οι εκροές που οφείλονται στις πωλήσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από ξένους επενδυτές έφθασαν τα 12,6 δισ. ευρώ. Ετσι συνολικά στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, αν συνυπολογιστεί η εισροή 9,7 δισ. ευρώ που προήλθε από τη μείωση των τοποθετήσεων τραπεζών και άλλων θεσμικών επενδυτών σε ομόλογα του εξωτερικού, καταγράφεται εκροή της τάξεως των 5 δισ. ευρώ. Πέρυσι στο ίδιο διάστημα στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου είχε καταγραφεί εισροή 19 δισ. ευρώ. Στις λοιπές επενδύσεις εμφανίζεται εισροή 19 δισ. ευρώ, η οποία ανακλά κυρίως τον δανεισμό του Δημοσίου από τον μηχανισμό στήριξης ΕΕ- ΕΚΤ- ΔΝΤ.

Το εμπορικό έλλειμμα της χώρας περιορίστηκε κατά 97 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 4,5 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην πολύ μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών λόγω της ύφεσης σε σύγκριση με τη πτώση των εξαγωγών. Η δαπάνη για εισαγωγές (εκτός καυσίμων και πλοίων) μειώθηκε κατά 8,7%, ήτοι 1,4 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τις εξαγωγές μειώθηκαν κατά 4,9% (276 εκατ. ευρώ). Το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 1,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Στο ισοζύγιο υπηρεσιών καταγράφεται αύξηση του πλεονάσματος κατά 135 εκατ. ευρώ. Η άνοδος αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση που εμφάνισε το ναυτιλιακό συνάλλαγμα κατά 14,8%. Αυτό είχε αποτέλεσμα την αύξηση των καθαρών εισπράξεων από τις μεταφορές κατά 304 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως, οι καθαρές εισπράξεις από τον τουρισμό μειώθηκαν κατά 253 εκατ. ευρώ, λόγω της μείωσης κατά 11,9% που εμφάνισε η εισροή τουριστικού συναλλάγματος στη χώρα την περίοδο ΙανουαρίουΙουνίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk