Στήριξη
Τη διαβεβαίωση πως καμία σκέψη ή πρόθεση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες φέρεται να έλαβε από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (σκίτσο) ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Γ.

Τσακίρης.

* * *
Με αφορμή τη φημολογία για μετάταξη του «ξενοδοχειακού πακέτου» από τον συντελεστή του 11% στο 23%, ο πρόεδρος του ΞΕΕ σε επικοινωνία του με τον βουλευτή Πειραιά και Νήσων κ. Δ. Καρύδη και τον υπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, έλαβε τη σχετική διαβεβαίωση, αλλά και τη δέσμευση του κ. Παπακωνσταντίνου για πιο ουσιαστική στήριξη του ελληνικού τουρισμού και του εγχώριου τουριστικού προϊόντος.

Λόγια
Και μια ο λόγος για τον τουρισμό, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης σε σύσκεψη που είχε με εκπροσώπους φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του τουρισμού στη Χαλκιδική αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά στην ανάγκη αλλαγής ρόλου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ).

* * *
Εκτός από τα λόγια θα πρέπει να προχωρήσει και σε πράξεις, διότι οι επιχειρηματίες του τουρισμού, που έχουν βαρεθεί από υποσχέσεις, προχωρούν στην ίδρυση ιδιωτικού «ΕΟΤ» για την προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος- και των συμφερόντων τους, φυσικά.

Απώλειες
Ο κ. υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης σε στοιχεία σχετικά με τις αφίξεις και τις εισπράξεις στον τουρισμό το επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου. Οπως είπε, οι αφίξεις το εν λόγω διάστημα Ιανουαρίου- Ιουλίου εμφανίζονται μειωμένες κατά 1,2%, ενώ τα έσοδα παρουσιάζουν απώλειες της τάξεως του 7,5%.

* * *
Βεβαίως, ο κ. Νικητιάδης άκουσε παράπονα από τους τοπικούς φορείς, καθώς και από την Ενωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής. Ολοι τού υπογράμμισαν την απουσία αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, ενώ και η Ενωση Επιχειρηματιών επεσήμανε τη μεγάλη γραφειοκρατία που αντιμετωπίζουν όσοι προτίθενται να προχωρήσουν σε επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού.

Μείωση
Κάτω από 5% μειώθηκε η συνολική συμμετοχή των εταιρειών που κατέχουν ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ και αντιπροσωπεύονται από την ΒlackRock. Οπως ανακοινώθηκε, το ποσοστό της εταιρείας, η οποία ενεργεί εκ μέρους πελατών, ανέρχεται πλέον σε 4,9998%!

* * *
Μετά τις επιτυχείς εκδόσεις εντόκων και ομολόγων από την Ισπανία και την Ιρλανδία, χθες και η Πορτογαλία «βγήκε» στις αγορές και κατάφερε να «σηκώσει 1,525 δισ. ευρώ, 175 εκατ. ευρώ περισσότερα από όσα υπολόγιζε, σε τρίμηνα έντοκα γραμμάτια. Η μέση απόδοση των τίτλων διαμορφώθηκε σε 0,994% από 1,861% που ήταν τον Ιούνιο.

* * *
Τα ρεκόρ ωστόσο έσπασε η Γερμανία, το κόστος δανεισμού της οποίας διολίσθησε σε αρνητικό χαμηλό επίπεδο. Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου κατά τη χθεσινή έκδοση 5 δισ. ευρώ υποχώρησε σε 2,37% από 2,56% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία.