Πλαστικές σφαίρες και αντλίες νερού χρησιμοποίησε η αστυνομία σε κεντρικό δρόμο του Σοβέτο στη Νότιο Αφρική για να διαλύσει διαδήλωση δημοσίων υπαλλήλων που έχουν κατέλθει σε απεργία διεκδικώντας μισθολογικές αυξήσεις.

«Όταν αρνήθηκαν να απομακρυνθούν, χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε τη λιγότερη δυνατή βία. Οπότε βάλαμε με πλαστικές σφαίρες» δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας Νοντουμίσο Μπάντσα.

Η ίδια ανέφερε ότι κανείς δεν τραυματίστηκε σοβαρά και η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο.

Η διαδήλωση στο Σοβέτο αποτελεί μέρος των κινητοποιήσεων των Νοτιοαφρικανών δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι ξεκίνησαν την Τετάρτη απεργία επ’ αόριστον σε όλη τη χώρα, ζητώντας μισθολογικές αυξήσεις.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας, που αριθμούν 1,3 εκατομμύριο, ζητούν αύξηση μισθών κατά 8,6% και 1.000 ραντ (107 ευρώ) ως στεγαστικό επίδομα, ενώ η κυβέρνηση προτείνει αύξηση 7% και στεγαστικό επίδομα 700 ραντ.

Τα συνδικάτα, τα οποία διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη διάρκεια του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, αποτελούν σημαντικούς συμμάχους του κυβερνώντος κόμματος, του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC).

Ωστόσο, έχουν δημιουργηθεί εντάσεις μεταξύ τους πάνω στο θέμα των μισθών και γενικότερα της οικονομικής πολιτικής της πρώτης οικονομικής δύναμης της αφρικανικής ηπείρου.