Το σουηδικό Κόμμα Πειρατών, το οποίο μάχεται κατά της πνευματικής ιδιοκτησίας και των περιορισμών στη λειτουργία του Διαδικτύου, ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει σε δικούς του διακομιστές το WikiLeaks, το δικτυακό τόπο που δημοσιοποίησε χιλιάδες απόρρητα έγγραφα του αμερικανικού Πενταγώνου.

«Το Κόμμα Πειρατών θα προσφέρει δωρεάν εύρος ζώνης και φιλοξενία στο WikiLeaks στο πλαίσιο της πολιτικής αποστολής του» αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος την οποία αναμεταδίδει το AFP.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Άσαντζ, o oποίος συναντήθηκε με εκπροσώπους του κόμματος το Σαββατοκύριακο στη Στοκχόλμη.

Πριν από μερικές εβδομάδες το WikiLeaks προκάλεσε την οργή του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας όταν δημοσίευσε 76.000 διαβαθμισμένα έγγραφα για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

O δικτυακός τόπος που ειδικεύεται στις αποκαλύψεις επικρίθηκε για «απίστευτη ανευθυνότητα» και από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, καθώς αποκάλυψε ονόματα και άλλες πληροφορίες για Αφγανούς πληροφοριοδότες, με αποτέλεσμα να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές τους.

Παρά τις αντιδράσεις, το WikiLeaks σκοπεύει να δημοσιοποιήσει σε περίπου δύο εβδομάδες ακόμα 15.000 ευαίσθητα έγγραφα.

Το σουηδικό Κόμμα Πειρατών ιδρύθηκε το 2006 και το 2009 κατάφερε να κερδίσει έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Έκτοτε όμως η δημοτικότητά του βρίσκεται σε πτώση και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν θα κερδίσει έδρα στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.