Την ανησυχία του για τους κινδύνους «λαϊκιστικού εκτροχιασμού» και «ξενοφοβικών αντιδράσεων» εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, Τεοντόρ Μπακόντσι, σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Γαλλίας να απελάσει εκατοντάδες Ρομά από τη χώρα.

«Εκφράζω την ανησυχία μου για τον κίνδυνο λαϊκιστικού εκτροχιασμού και την πρόκληση ξενοφοβικών αντιδράσεων, με υπόβαθρο την οικονομική κρίση» σημείωσε ο υπουργός, ο οποίος έχει διατελέσει και πρεσβευτής της Ρουμανίας στη Γαλλία.

Ο Μπακόντσι δήλωσε στο δίκτυο RFI ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να επιδείξουν ευθυκρισία και να εξετάσουν τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν από κοινού, τόσο σε Γαλλία και Ρουμανία, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Πρέπει να βρούμε σχολεία, νοσοκομεία, αλλά και μία νοοτροπία ανοιχτή και όχι ξενοφοβική απέναντι στους Ρομά που ζουν όχι μόνο στη Ρουμανία, αλλά και σε πολλές χώρες» πρόσθεσε.

«Είναι ένα πρόβλημα που δεν πρόκειται να λυθεί μέσα σε 48 ώρες, ή με αστυνομικά μέτρα» συνέχισε ο υπουργός, την ώρα που ακόμα και στη Γαλλία ο πολιτικός κόσμος ασκεί κριτική στις αποφάσεις της κυβέρνησης Σαρκοζί.