Κίνα Η δημοσίευση της Εκθεσης του Πενταγώνου δεν κάνει καλό στις σινο-αμερικανικές σχέσεις

Η ετήσια έκθεση του Πενταγώνου για την κινεζική άμυνα, στην οποία εκτιμά ότι η Κίνα «συνεχίζει απτόητη» τη στρατιωτική της ενίσχυση, δεν είναι «ευνοϊκή»για τις σινο-αμερικανικές στρατιωτικές σχέσεις, εκτιμά σήμερα το Πεκίνο

Η ετήσια έκθεση του Πενταγώνου για την κινεζική άμυνα, στην οποία εκτιμά ότι η Κίνα «συνεχίζει απτόητη» τη στρατιωτική της ενίσχυση, δεν είναι «ευνοϊκή»για τις σινο-αμερικανικές στρατιωτικές σχέσεις, εκτιμά σήμερα το Πεκίνο.
«Η δημοσίευση της έκθεσης αυτής δεν είναι ευεργετική για τη βελτίωση και την ανάπτυξη των σινο-αμερικανικών στρατιωτικών σχέσεων», δήλωσε ο Γκενγκ Γιανσένγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας.
«Ζητάμε από τις ΗΠΑ να […] σταματήσουν τις παρατηρήσεις και τις κινήσεις που δεν προάγουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των στρατών των δύο χωρών», αναφέρεται στην κινεζική ανακοίνωση.
Το κινεζικό υπουργείο Αμυνας προσθέτει επίσης ότι η στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας είναι «λογική και πρέπουσα» και διαβεβαιώνει ότι η Κίνα «παραμένει στην οδό της ειρηνικής ανάπτυξης» και δεν «συνιστά στρατιωτική απειλή για καμία χώρα».
Στην ετήσια έκθεσή του προς το Κονγκρέσο, η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Πεκίνο συνεχίζει απτόητο τη στρατιωτική του ενίσχυση, εν όψει μίας ενδεχόμενης σύγκρουσης με την Ταϊβάν, παρά την πολιτική προσέγγιση των δύο πλευρών. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, οι κινεζικές στρατιωτικές δαπάνες ξεπέρασαν τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια το 2009.
Τον Μάρτιο, η Κίνα ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να αυξήσει κατά 7,5% τον στρατιωτικό της προϋπολογισμό ύψους 77,9 δισ. δολαρίων, ποσό 10 φορές μικρότερο του επόμενου αμερικανικού αμυντικού προϋπολογισμού, που είναι ο υψηλότερος του κόσμου.
Στην έκθεση επίσης εκφράζεται η βεβαιότητα ότι η Κίνα αναπτύσσει τις βαλλιστικές της δυνατότητες πολύ πέρα από την Ταϊβάν, έως την νήσο Γκουάμ στον Ειρηνικό, μη ενσωματωμένη περιοχή των ΗΠΑ, όπου υπάρχει αμερικανική στρατιωτική βάση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk