Η εξεύρεση ικανού αριθμού γυναικών υποψηφίων περιφερειαρχών και η τελική απόφαση του κ. Γ. Παπανδρέου για τα πρόσωπα που θα στηρίξει το ΠαΣοΚ στις περιφερειακές εκλογές σε Αττική και Πελοπόννησο θα καθορίσουν την πορεία των διαδικασιών για την επιλογή των προσώπων που θα δώσουν τη μάχη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οπως διαβεβαιώνουν συνομιλητές του Πρωθυπουργού, κατά το διάστημα των τελευταίων εβδομάδων τα δύο αυτά ζητήματα και οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση εν γένει απασχόλησαν τον κ. Παπανδρέου κατά κόρονπερισσότε- ρο και από τη φημολογία περί ανασχηματισμού.

Αλλωστε το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου διαμηνύει με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο τις τελευταίες ημέρες ότι δεν πρέπει να νοείται αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα προτού κλείσει το θέμα των υποψηφίων περιφερειαρχών.

Με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές του Νοεμβρίου, από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας ξεκινούν με εντατικούς ρυθμούς δημοσκοπήσεις για τα κατάλληλα πρόσωπα σε όλες τις περιφέρειες και σε πολλούς δήμους της χώρας. Επίσης, στις 23 Αυγούστου, την επόμενη Δευτέρα, έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Επιτροπής Αξιολόγησης Υποψηφιοτήτων υπό τον κ. Αθ. Τσούρα, οπότε δεν αποκλείεται να υπάρξει μια σειρά ανακοινώσεων για υποψηφιότητες δημάρχων εντός της επόμενης εβδομάδας.

Για την Ιπποκράτους και το Μαξίμου οι «μητέρες των μαχών» εντοπίζονται στις περιφέρειες Αττικής και Πελοποννήσου.

Στη μεν πρώτη περίπτωση η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς τη νίκη για πολλούς λόγους. Κατ΄ αρχάς, επειδή ο περιφερειάρχης Αττικής θα είναι, θεωρητικώς τουλάχιστον- και πάντως από την άποψη εκλογικής νομιμοποίησης-, το δεύτερο ισχυρότερο πρόσωπο στην πολιτική ζωή της χώρας έπειτα από τον Πρωθυπουργό.

Το γεγονός ότι ο περιφερειάρχης Αττικής θα εκλέγεται περίπου από 4 εκατ. πολίτες μοιραία κάνει τα στελέχη της Ιπποκράτους να αντιμετωπίζουν την εκλογική μάχη ως δημοψήφισμα, έστω κι αν για προφανείς λόγους σκοπιμότητας στην κυβέρνηση αποφεύγουν να παραδεχθούν κάτι τέτοιο. Με αυτά τα δεδομένα, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα εντατικοποιηθούν οι επαφές του Πρωθυπουργού με στελέχη εν όψει της λήψης των τελικών αποφάσεών του.

Η ενδεχόμενη υποψηφιότητα της κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη δεν διαψεύδεται, όμως στις απόψεις που διατυπώνονται προς τον κ. Παπανδρέου περιλαμβάνεται και η παράμετρος ότι η υποψηφιότητα στην Αττική θα πρέπει να εμπεριέχει το μικρότερο δυνατό ρίσκο και να θεωρείται κατά γενική ομολογία «γερό χαρτί». Από όσους γνωρίζουν τις διαθέσεις του Πρωθυπουργού πάντως, και χωρίς τίποτε να θεωρείται βέβαιο αυτή τη στιγμή, επισημαίνεται ότι μια υποψηφιότητα με τα χαρακτηριστικά της κυρίας Μπιρμπίλη βρίσκεται πολύ κοντά στη φιλοσοφία του κ. Παπανδρέου: νέα, χωρίς παλαιοκομματικά «βαρίδια» και με εναλλακτική προσέγγιση στην πολιτική. Το ότι στις μετρήσεις περιλαμβάνονται τα ονόματα και άλλων υπουργών, όπως της κυρίας Λούκας Κατσέλη, είναι γεγονός, όμως αυτό συμβαίνει σχεδόν με όλα τα κυβερνητικά στελέχη που εκλέγονται στην Αττική. Ωστόσο, δεν αποκλείουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού και το ενδεχόμενο στις τελικές αποφάσεις- ακόμη και για την Αττική- να κυριαρχή- σουν επιλογές με καθαρά αυτοδιοικητικό χαρακτήρα, όπως π.χ.

ο κ. Ι. Μίχας , σε περίπτωση που ο κ. Π.

Φασούλας επιλεγεί εν τέλει ως υποψήφιος εκ νέου για τη δημαρχία Πειραιά.

Η μάχη της Πελοποννήσου είναι επίσης αρκετά δύσκολη για το ΠαΣοΚ, για τουλάχιστον δύο λόγους: πρώτον, υπάρχει γενική αντίδραση για το γεγονός ότι μετά και τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν συμπίπτει με τα γεωγραφικά της όρια, αφού οι Νομοί Αχαΐας και Ηλείας ανήκουν στη Δυτική Ελλάδα. Τέτοιες αντιδράσεις εκφράζονται ακόμη και από βουλευτές της συμπολίτευσης, οι οποίοι αντιδρούν και στο ενδεχόμενο να στηρίξει το ΠαΣοΚ την υποψηφιότητα του κ. Π.Τατούλη.

Η τελική απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί και τα πάντα περιπλέκονται από το γεγονός ότι τον ανεξάρτητο υποψήφιο έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει και ο ΛΑΟΣ. Στελέχη της Ιπποκράτους δεν αποκλείουν πάντως ακόμη το γεγονός να «κατεβάσει» το ΠαΣοΚ δικό του υποψήφιο, αφού θα κριθεί επαρκώς ικανοποιητικό αποτέλεσμα να μην κερδίσει η ΝΔ σε μία περιφέρεια όπου σήμερα ελέγχει τους επικεφαλής όλων των νομαρχιών.

Από υπουργοί, υποψήφιες σε περιφέρειες
Το θηλυκό στοιχείο προξενεί και πολιτικούς πονοκεφάλους σε κυβέρνηση και κόμμα, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες επιθυμία του κ. Γ. Παπανδρέου είναι τουλάχιστον τέσσερις- πέντε υποψηφιότητες περιφερειαρχών να είναι γυναικείες. Σε αυτή τη λογική εντάσσεται η φημολογία γύρω από το όνομα της κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη στην Περιφέρεια Αττικής, καθώς και η συζήτηση για ενδεχόμενη υποψηφιότητα της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κυρίας Κατερίνας Μπατζελή, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Δεν αποκλείεται να προκριθεί γυναίκα ως επιλογή για την Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου- εδώ και μήνες συζητείται το όνομα της κυρίας Ελπίδας Τσουρή, ενώ παρά τη βεβαιότητα που επικρατεί για την υποψηφιότητα του κ. Στ. Αρναουτάκη δεν έχει κλείσει οριστικά τίποτε σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα της σημερινής νομάρχου Ηρακλείου, κυρίας Βαγγελιώς Σχοιναράκη.