Σε ανοδική τροχιά επανήλθαν οι διεθνείς αγορές, καθώς η μη επιδείνωση μακροοικονομικών μεγεθών ή ακόμη και η βελτίωση ορισμένων εξ αυτών εκατέρωθεν του Ατλαντικού επέτρεψαν στους επενδυτές να εστιάσουν στα θετικά αποτελέσματα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αξίζει να αναφερθεί ότι περίπου το 75% των εισηγμένων στον δείκτη S&Ρ 500 εταιρειών ανακοίνωσαν αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον αντιπροσωπευτικό πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Εurope 600 ανέρχεται στο 55% των εταιρειών που τον απαρτίζουν.

Δεδομένου ότι η ισχυρή ανάκαμψη των δεικτών της Νέας Υόρκης σε ποσοστά υψηλότερα του 1,5% στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης ήρθε να επισφραγίσει την αντίδραση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών νωρίτερα, αξίζει να αναφερθεί ότι εκτός από τα ικανοποιητικά αποτελέσματα της Wal-Μart Stores Ιnc. και της Ηome Depot, στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος συνέβαλαν και οι επιχειρηματικές εξελίξεις.

Στο πεδίο των μακροοικονομικών στοιχείων των ΗΠΑ, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 1% τον Ιούλιο ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις (0,7%), ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού κινήθηκε στα αναμενόμενα πλαίσια, καθώς ενισχύθηκε κατά 0,2% τον ίδιο μήνα.

Αύξηση κατά 1,7% τον Ιούλιο σημείωσαν και οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών και, μολονότι δεν κάλυψαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν αύξηση 2,1%, δεν απογοήτευσαν ύστερα από τη βουτιά κατά 8,7% που είχε σημειωθεί τον Ιούνιο. Στην Ευρώπη κυριάρχησε το θετικό αποτέλεσμα από τις επιτυχημένες δημοπρασίες ομολόγων σε Ισπανία και Ιρλανδία που κατεύνασε τις ανησυχίες για την περιφέρεια της ευρωζώνης. Ταυτόχρονα, επεσκίασε την υποχώρηση του δείκτη επενδυτικής εμπιστοσύνης ΖΕW στη Γερμανία, μολονότι η διολίσθησή του στις 14 μονάδες ήταν μεγάλη (χαμηλό 16 μηνών), από τις 21,2 μονάδες τον Ιούλιο, επίπεδο το οποίο οι οικονομικοί αναλυτές ανέμεναν να διατηρήσει και τον Αύγουστο. Η ενίσχυση των εξαγωγών της ευρωζώνης κατά 1,4%, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση του πληθωρισμού της Βρετανίας κατά τον μήνα Ιούλιο, συνέβαλε στην περαιτέρω τόνωση της επενδυτικής διάθεσης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Αναλυτικά, όλοι ανεξαιρέτως οι δείκτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (πλην εκείνου της Ισλανδίας που υποχώρησε κατά 0,77%) έκλεισαν με άνοδο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης DΑΧ της Φραγκφούρτης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,57%, υψηλότερα κατά 1,41% και 1,82% έκλεισαν αντιστοίχως οι δείκτες FΤSΕ-100 του Λονδίνου και CΑC στο Παρίσι, ενώ με κέρδη 1,12% έκλεισε ο Stoxx Εurope 600.

* Ευρώ- δολάριο: Μoλονότι τα χρηματιστήρια «αγνόησαν» τον δείκτη οικονομικού κλίματος ΖΕW, η πτώση του επέδρασε αρνητικά στην πορεία του ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς δεν του επέτρεψε να διατηρήσει τις δυνάμεις του πάνω από τα 1,29 δολάρια.

* Πετρέλαιο: Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν ύστερα από πέντε ημέρες πτώσης, με το αργό να διαμορφώνεται στα 76,330 δολάρια το βαρέλι αργά το βράδυ στις αγορές της Νέας Υόρκης και το μπρεντ να ενισχύεται στα 77,450 δολάρια.