Μείωση της τουριστικής κίνησης ως 5% την εφετινή χρονιά, με μεγαλύτερη ωστόσο μείωση στον τζίρο των τουριστικών επιχειρήσεων, αναμένει ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) κ. Γ.Τελώνης
– Ποια είναι η εκτίμησή σας για την τουριστική κίνηση στη χώρα εφέτος;

«Πιστεύουμε ότι η τουριστική κίνηση το 2010 θα είναι μειωμένη σε ποσοστό 3% ως 5% σε σχέση με το 2009. Δυστυχώς, η αναμενόμενη μείωση του τζίρου των τουριστικών επιχειρήσεων θα είναι μεγαλύτερη (ελπίζουμε να είναι μονοψήφιος ο αριθμός της), δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να είναι ανταγωνιστικές έχουν μειώσει τις τιμές και έχουν απορροφήσει τις αυξήσεις του ΦΠΑ, αλλά βεβαίως και επειδή η μέση κατανάλωση είναι μικρότερη λόγω της οικονομικής κρίσης. Τα αρνητικά αυτά ποσοστά είναι “μικρά” σε σχέση με την αναμενόμενη μείωση αφενός μεν λόγω της κρίσης, αφετέρου δε λόγω των καθημερινών προβλημάτων που έπληξαν τον τουρισμό και επομένως μάς γεμίζουν με αισιοδοξία για τη μεγάλη δύναμη του ελληνικού τουρισμού και τις δυνατότητες συμβολής του στην ανάκαμψη της χώρας μας».

– Πώς επηρεάζει η οικονομική κατάσταση της χώρας τον τομέα, όπως και οι κινητοποιήσεις κάποιων επαγγελματικών κλάδων;

«Γίνεται συνεχής προσπάθεια αντιστροφής του αρνητικού κλίματος. Κανείς δεν αμφισβητεί τη δύσκολη θέση στην οποία βρισκόμαστε όλοι και κανείς δεν αμφισβητεί το δικαίωμα στην απεργία. Ανεξάρτητα όμως από το δίκαιο ή μη των αιτημάτων των εργαζομένων και των διαφόρων κλάδων, ο χρόνος διεξαγωγής των κινητοποιήσεων, εν μέσω μιας θερινής τουριστικής περιόδου με τόσα προβλήματα, έχει επηρεάσει άμεσα τον τουρισμό και την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Ελπίζω όμως ότι τα προβλήματα τώρα ξεπεράστηκαν και θα έχουμε πλέον μια ομαλή συνέχεια για τον ελληνικό τουρισμό».

– Τι αντίκτυπο έχουν οι μεταβολές του συντελεστή του ΦΠΑ στον τουρισμό;

«Το τελευταίο διάστημα οι υπηρεσίες του κλάδου έχουν υποστεί δύο αυξήσεις του ΦΠΑ και θεωρώ βέβαια ότι δεν έχουν βάση οι πληροφορίες για μετάταξη τουριστικών υπηρεσιών σε υψηλότερο συντελεστή, δηλαδή από 11% σε 23% (!). Είναι φανερό ότι η αύξηση του κόστους των τουριστικών πακέτων (λόγω αύξησης του συντελεστή του ΦΠΑ) κάνει το προϊόν μας μη ανταγωνιστικό, δεδομένου ότι οι κυριότεροι ανταγωνιστές μας τυγχάνουν ευνοϊκότερης φορολογικής μεταχείρισης και μπορούν να διατηρούν ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές. Με γνώμονα αυτή ακριβώς την ανταγωνιστικότητα τα τουριστικά γραφεία έχουν απορροφήσει τις αυξήσεις του ΦΠΑ, γεγονός το οποίο τα επιβαρύνει σημαντικά».

– Ποια είναι η εικόνα στα τουριστικά και ταξιδιωτικά γραφεία;

«Τα τουριστικά γραφεία και όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς και οι ασχολούμενοι σε αυτά, καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες για να βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες και να αναστρέψουν το όποιο αρνητικό κλίμα έχει δημιουργηθεί».