Νικητές οι Ελβετοί στη μάχη της γραβιέρας

Οι Γάλλοι απέσυραν ύστερα από «ώριμη σκέψη» το αίτημά τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το οποίο διεκδικούσαν την παγκόσμια αποκλειστικότητα στη χρήση του ονόματος «γραβιέρα». Η μάχη μεταξύ ελβετών και γάλλων τυροκόμων κρατάει ήδη τρία χρόνια, καθώς αμφότεροι διεκδικούν την ετικέτα «ΠΟΠ» (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης). Τελικά ο γαλλικός διεπαγγελματικός σύνδεσμος αντιλήφθηκε το αίολο των ισχυρισμών του κρίνοντας ως«πιο συνετή λύση»την ανάκληση της προσφυγής και στο …

Οι Γάλλοι απέσυραν ύστερα από «ώριμη σκέψη» το αίτημά τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το οποίο διεκδικούσαν την παγκόσμια αποκλειστικότητα στη χρήση του ονόματος «γραβιέρα». Η μάχη μεταξύ ελβετών και γάλλων τυροκόμων κρατάει ήδη τρία χρόνια, καθώς αμφότεροι διεκδικούν την ετικέτα «ΠΟΠ» (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης). Τελικά ο γαλλικός διεπαγγελματικός σύνδεσμος αντιλήφθηκε το αίολο των ισχυρισμών του κρίνοντας ως«πιο συνετή λύση»την ανάκληση της προσφυγής και στο εξής αμφότερες οι γραβιέρες θα φέρουν την ετικέτα της Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης. Οι Ελβετοί αισθάνονται όχι μόνο ηθική ικανοποίηση (άλλωστε θεωρούν «γενέτειρα» του κίτρινου τυριού το ομώνυμο χωριό στις Αλπεις) αλλά και ανακούφιση, καθώς θα είχαν πολύ περισσότερα να χάσουν. Η ετήσια ελβετική παραγωγή γραβιέρας αγγίζει τις 30.000 τόνους, δηλαδή το δεκαπλάσιο της γαλλικής. Οι εικονιζόμενοι Ελβετοί δεν πήραν τα βουνά για να γιορτάσουν το γεγονός αλλά για να συμμετάσχουν στο Αlpabzug, την εθιμοτυπική κάθοδο των κτηνοτρόφων στους χειμερινούς βοσκοτόπους. (RΕUΤΕRS/ ΑRΝD WΙΕGΜΑΝΝ)

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk