Αποφασισμένη να εκτελέσει κατά γράμμα τη συνταγή για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση της χώρας της εμφανίζεται η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

Αναθαρρεμένη μάλιστα από τα στοιχεία της περασμένης Παρασκευής, που έδειξαν ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους η γερμανική ανάπτυξη επιταχύνθηκε στο 2,2%- πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφεται σε τριμηνιαία βάση από την ενοποίηση της Γερμανίας το 1989-, η καγκελάριος δρομολογεί ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των φορολογικών εσόδων της κυβέρνησής της. Είναι προφανές ότι η Μέρκελ δεν ανησυχεί για το πολιτικό κόστος που μπορεί να έχει η φορολογική της πολιτική- δεν πέρασε ούτε ένα 12μηνο από την επανεκλογή της, ενώ δεν ξεχνά ότι το 2005 εξελέγη για πρώτη φορά έχοντας προεκλογικώς εξαγγείλει την αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες!

Επιπλέον, η γερμανίδα καγκελάριος δεν ανησυχεί για την ιδεολογική σύγχυση που προκαλεί μια πολιτική αύξησης των φόρων από μια κεντροδεξιά κυβέρνηση, στην οποία μετέχει μάλιστα και το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών που ασπάζεται τις αρχές του νεοφιλελευθερισμού. Στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας «Financial Τimes» αναφέρεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών Γκουίντο Βεστερβέλε μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο δήλωσε δημοσίως πως οι Γερμανοί φορολογούμενοι δικαιούνται ένα «μέρισμα της ανάκαμψης», το οποίο πρέπει να εισπράξουν μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων. Πριν αλέκτορα φωνήσαι, η νέα «σιδηρά κυρία» της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής διέψευσε σχεδόν ταπεινωτικά τον κυβερνητικό εταίρο της.

Οι επιδείξεις πολιτικής ισχύος τονώνουν την αυτοπεποίθηση της Ανγκελα Μέρκελ, ενώ επιβεβαιώνουν ποιος δίνει τον ρυθμό των εξελίξεων urbi et orbi, και στη Γερμανία και στην Ευρώπη. Επιπλέον, δίνουν το καλό παράδειγμα στους υπερχρεωμένους εταίρους της, από τους οποίους ζητεί να υιοθετήσουν μέτρα εξόχως αντιδημοφιλή (περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών). Η γερμανίδα καγκελάριος σχεδιάζει να εξοικονομήσει μέσω της αύξησης της φορολόγησης και της περιστολής των δημοσίων δαπανών 11,2 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, «ποντάροντας» στο αισιόδοξο σενάριο ότι η βελτίωση της αγοράς εργασίας θα τονώσει και την εσωτερική ζήτηση και εν γένει την ανάπτυξηη ανεργία όντως μειώθηκε στο 7,5% τον Ιούνιο από 7,7% που ήταν τον Μάιο.

Ωστόσο υπάρχει και μια δεύτερη ανάγνωση των οικονομικών εξελίξεων που επιχειρούν κάποιοι αναλυτές. Κατ΄ αρχάς η εκτίναξη της ανάπτυξης στο 2,2% αποδίδεται εν πολλοίς στην υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ το δεύτερο τρίμηνο, που έδωσε μεγάλη ώθηση στις γερμανικές εξαγωγές. Επιπλέον, παρά την αδιαμφισβήτητη βελτίωση της απασχόλησης και την αύξηση των εξαγωγών, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,5% τον Ιούνιο συγκριτικά με τον Μάιο. Τέλος, μόλις χθες ανακοινώθηκε ανέλπιστη κάμψη των λιανικών πωλήσεων τον Ιούνιο και μια αναπάντεχα μεγάλη κάμψη του ηθικού των γερμανών επενδυτών. Πρόκειται βεβαίως για την πιο ανησυχητική εξέλιξη για την κυρία Μέρκελ, διότι τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Ινστιτούτο ΖΕW προοιωνίζονται την αδυναμία της γερμανίδας καγκελαρίου να πείσει τον επενδυτικό κόσμο της χώρας για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της!

Το ΖΕW ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης τον Αύγουστο υποχώρησε στο 14 από το 21,1 που ήταν τον Ιούλιο. Πρόκειται για τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα υποχώρησης του δείκτη, ο οποίος έπεσε μάλιστα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών. Το εδρεύον στο Μανχάιμ ανεξάρτητο Ινστιτούτο οικονομικών μελετών αποδίδει την κάμψη του ηθικού των επενδυτών στο ότι η αδιαμφισβήτητη οικονομική ανάκαμψη της Γερμανίας οφείλεται στις εξαγωγές και όχι στην εσωτερική ζήτηση. Παρά ταύτα, η καγκελάριος Μέρκελ καταστρώνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «Financial Τimes», σχέδια περαιτέρω αύξησης των φορολογικών εσόδων, που συνεπάγονται βεβαίως μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των γερμανών καταναλωτών. Πρόκειται για μια πολιτική που, αν μη τι άλλο, δεν πείθει τις αγορές, οι οποίες λαμβάνοντας υπόψη και τις εξελίξεις στους εμπορικούς εταίρους της Γερμανίας προεξοφλούν κάμψη και του γερμανικού ρυθμού ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του έτους.