ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες τους για μήνες ανακαλύπτοντας τον κόσμο και γνωρίζοντας καινούργιους ανθρώπους: ιδού η νέα τάση που κερδίζει έδαφος στη Δύση και κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πολύ προτού η συγγραφέας Ελίζαμπεθ Γκίλμπερτ ξεκινήσει το μοναχικό ταξίδι που θα της άλλαζε τη ζωή και θα γεννούσε ένα λογοτεχνικό best seller, πολλές γυναίκες είχαν ήδη ανακαλύψει τη χαρά της μοναχικής περιήγησης χωρίς περιορισμούς.

Ωστόσο είναι μετά το «Εat, Ρray, Love»- τόσο το βιβλίο όσο και την κινηματογραφική μεταφορά του με πρωταγωνίστρια την Τζούλια Ρόμπερτς – που πυροδοτήθηκε έντονο ενδιαφέρον για τα βιώματα και τις εμπειρίες των θηλυκών σόλο ταξιδιωτισσών, οι οποίες με αυτόν τον τρόπο εκτός από νέους τόπους ανακαλύπτουν και τον εαυτό τους. «Οταν ταξιδεύεις με παρέα δεν μπορείς να αποκτήσεις τις ίδιες εμπειρίες όπως όταν ταξιδεύεις μόνος» είπε η διάσημη συγγραφέας προσθέτοντας ότι αν στο δικό της ταξίδι είχε και παρέα τότε θα έλειπαν από το βιβλίο της οι πιο αξιομνημόνευτοι χαρακτήρες.

«Δεν θα πιστέψετε τον αριθμό των γυναικών που ταξιδεύουν μόνες τους. Είναι περισσότερες από τους άνδρες» εκτιμά η Τζουν Μαϊνέκε από την Ατλάντα των ΗΠΑ, η οποία αφού συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα αποφάσισε να γυρίσει τον κόσμο. «Ηταν ταξίδι ζωής. Θα το πρότεινα ανεπιφύλακτα και θα ήθελα να το ξανακάνω» συμπλήρωσε. Η 50χρονη γυναίκα ξεκίνησε πέρυσι το φθινόπωρο και επέστρεψε στις ΗΠΑ εφέτος τον Μάρτιο.

Από τη Γαλλία πέρασε στη Γερμανία, στην Πολωνία, στη Βοσνία, στην Κροατία και μετά στην Τουρκία, από όπου πήγε στην Ινδία, στο Ντουμπάι και τελικά στη Νέα Ζηλανδία.

Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία τουριστικών ερευνών D.Κ. Shifflet & Αssociates το ένα τέταρτο των αμερικανών ταξιδιωτών αναψυχής αποτελείται από ανθρώπους που ταξιδεύουν μόνοι τους. Από αυτούς περίπου οι μισοί είναι γυναίκες που πήραν τη μεγάλη απόφαση με διάφορες αφορμές: κάποιες είναι ανύπαντρες, άλλες χωρισμένες ή χήρες (ο σύζυγος της κυρίας Μαϊνέκε πέθανε πριν από 18 χρόνια), άλλες παντρεμένες. Ολες αναζητούν μια περιπέτεια μακριά από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Η μοναξιά μπορεί να επιδράσει αρνητικά αλλά συνήθως δεν διαρκεί πολύ. «Αυτό που ανακάλυψα είναι ότι τη στιγμή που αισθάνεσαι μόνη και αρχίζεις να λυπάσαι τον εαυτό σουκάποιος εμφανίζεται μπροστά σου. Συναντάς σπουδαίους ανθρώπους στη διαδρομή. Και βγαίνεις κερδισμένη έχοντας κάνει πολλούς νέους φίλους» τονίζει η Μπεθ Γουίτμαν, συγγραφέας που διατηρεί μια ταξιδιωτική ιστοσελίδα για γυναίκες. Η κυρία Γουίτμαν, η οποία είναι παντρεμένη και ζει στο Σιάτλ, άρχισε να ταξιδεύει μόνη της από τα φοιτητικά της χρόνια. Κάποτε πέρασε έναν ολόκληρο χρόνο ταξιδεύοντας στο Βιετνάμ, στην Καμπότζη, στο Λάος, στην Ταϊλάνδη, στη Σιγκαπούρη και στην Ινδονησία.