Το Ιράν ζήτησε σήμερα από τις χώρες της Δύσης να μην αναμιγνύονται στην υπόθεση της Ιρανής που έχει καταδικαστεί σε θάνατο δια λιθοβολισμού, υπογραμμίζοντας ότι η υπόθεση είναι ακόμα «υπό εξέταση», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η υπόθεση της Σακινέχ Μοχαμαντί-Αστιανί, 43 ετών, μητέρας δυο παιδιών, η οποία καταδικάσθηκε το 2006 σε θάνατο δια λιθοβολισμού για μοιχεία και συνέργεια στη δολοφονία του συζύγου της σύμφωνα με την Τεχεράνη, έχει προκαλέσει τις τελευταίες εβδομάδες μια τεράστια κινητοποίηση δυτικών χωρών που ζητούν να μην εκτελεστεί.

«Οι δικαστικές διαδικασίες είναι πολύ αυστηρές, ιδιαίτερα όσον αφορά υποθέσεις ανθρωποκτονίας», δήλωσε ο Ραμίν Μεχμανπαράστ κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση του Τύπου.

«Οσο πιο βαριά είναι η ποινή τόσο πιο σχολαστική είναι η δικαιοσύνη και αυτό συμβαίνει με την υπόθεση αυτή», τόνισε ο ιρανός εκπρόσωπος.

Ενδίδοντας στις διεθνείς πιέσεις για επιείκεια, το Ιράν ανακοίνωσε τον Ιούλιο την προσωρινή αναστολή της εκτέλεσης της ποινής της Μοχαμαντί-Αστιανί.

«Η υπόθεση είναι πάντα υπό εξέταση και τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα», τόνισε στις 5 Αυγούστου ιρανός αξιωματούχος στην επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Οι δικηγόροι της Μοχαμαντί-Αστιανί τονίζουν ότι η γυναίκα αυτή αρχικά καταδικάσθηκε για μοιχεία και ότι η κατηγορία της συνέργειας στη δολοφονία του συζύγου της προστέθηκε στη συνέχεια από τις ιρανικές αρχές.

«Καμία ανεξάρτητη χώρα δε δέχεται ανάμιξη άλλων χωρών στις δικαστικές της αποφάσεις και οι δυτικές χώρες δεν πρέπει ν΄ασκούν πιέσεις», πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος, ο οποίος θεωρεί ότι η κινητοποίηση των δυτικών χωρών υπέρ της Μοχαμαντί-Αστιανί είναι αποτέλεσμα μιας «πολιτικής προσέγγισης», η οποία συνδέεται με τη διαμάχη ανάμεσα στο Ιράν και τη διεθνή κοινότητα για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.