Την πρόβλεψη του Σοσιαλδημοκράτη δημάρχου και τοπικού κυβερνήτη του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης Μίχαελ Χόιπλ ότι ο προεκλογικός αγώνας που θα διεξάγει η αυστριακή ακροδεξιά για τις τοπικές και δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου στη Βιέννη, θα είναι «φρικτός», έρχονται να επιβεβαιώσουν οι ακροδεξιές γιγαντοαφίσες από άκρου σε άκρο της αυστριακής πρωτεύουσας.

«Περισσότερο θάρρος για το βιεννέζικο αίμα μας» είναι το κεντρικό σύνθημα, με υπότιτλο «Το πολύ ξένο δεν κάνει καλό σε κανένα», που αναγράφεται στις αφίσες, οι οποίες «κοσμούνται» με την φωτογραφία του αρχηγού του ακροδεξιού και εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων και κεντρικού του υποψηφίου Χάιντς Κρίστιαν Στράχε.

Το όλο σκηνικό συνοδεύεται από την παρότρυνση «Γι’ αυτό ΝΑΙ στον Χ.Κ. Στράχε», για την υπερψήφιση αυτής της σκληρότερης εκδοχής της ακροδεξιάς απ’ ότι ο προκάτοχός του στην αρχηγία της, ο Γιεργκ Χάιντερ, για τον οποίο γίνονται μαζικές αποκαλύψεις τις τελευταίες εβδομάδες ως προς μυστικούς του λογαριασμούς και «μαύρα χρήματα», διαλύοντας τους ακροδεξιούς μύθους περί καθαρότητας και τιμιότητας των στελεχών του κόμματός της.

Οι αφίσες, για τις οποίες η αυστριακή συντηρητική και έγκυρη εφημερίδα «Ντι Πρέσε» γράφει πως δεν πρόκειται για κάποια σατυρική παραποίηση, αλλά για την πραγματικότητα, προκαλούν σάλο, με το κυβερνών στην Αυστρία Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το Κόμμα των Πρασίνων της αντιπολίτευσης, να καταγγέλλουν το περιεχόμενό τους ως «φρασεολογία των ναζιστών».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας των Ελευθέρων, αρμόδιος για τις αφίσες, δεν βλέπει λόγο για τις διαμαρτυρίες, θεωρώντας, όπως τονίζει, πως το «βιεννέζικο αίμα» αποτελούσε πάντα συνώνυμο της βιεννέζικης παράδοσης, ενώ ο ίδιος επιβεβαιώνει πως στην προεκλογική εκστρατεία του κόμματός του θα βρίσκεται η συζήτηση του θέματος της μετανάστευσης.

Το Κόμμα των Ελευθέρων επικεντρώνει τους προεκλογικούς του αγώνες για όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στην Αυστρία -από τις προεδρικές εκλογές, τις βουλευτικές, τις τοπικές, δημοτικές ή ακόμη και τις εκλογές για τα σωματεία ή τα συνδικάτα- στα θέματα μετανάστευσης, ξενοφοβίας και αντισημιτισμού και πως με αυτά έχει σημειώσει επανειλημμένα εκλογικές επιτυχίες.

Μια «γεύση» για την επικέντρωση του προεκλογικού αγώνα τους και για τις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου της Βιέννης στη γνωστή ξενοφοβική και ρατσιστική στρατηγική τους, είχαν δώσει οι Ελεύθεροι ήδη στις αρχές του χρόνου με ανάλογες τότε γιγαντοαφίσες τους και συνθηματολογία γύρω από τη μετανάστευση, το άσυλο και την «εγκληματικότητα των ξένων».

Αυτού του είδους τον προεκλογικό αγώνα ο αρχηγός τους Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε έχει ανοίξει εδώ και πάνω από ένα χρόνο με τη διεκδίκηση για το πρόσωπό του, του αξιώματος του τοπικού κυβερνήτη και δημάρχου, προαναγγέλλοντας μια μακρά και σκληρή προεκλογική περίοδο, κάτι που η μεγαλύτερης κυκλοφορίας, λαϊκίστικη, αυστριακή εφημερίδα «Κρόνεν Τσάιτουνγκ» είχε περιγράψει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Άνοιξε η σφαγή για τη Βιέννη».

Οι Σοσιαλδημοκράτες κυβερνούν στη Βιέννη -μάλιστα σχεδόν αδιάλειπτα με απόλυτη πλειοψηφία- ήδη εδώ και πάνω από 90 χρόνια, από το 1918, ώστε ιστορικά να έχει καθιερωθεί η έκφραση «Η κόκκινη Βιέννη», λόγω του κόκκινου χρώματος του κόμματός τους, έχοντας αποσπάσει στις τελευταίες τοπικές και δημοτικές εκλογές του 2005 το 49,1% και κατακτώντας και πάλι την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην τοπική Βουλή και στο Δημαρχείο.

Το Κόμμα των Ελευθέρων -το οποίο με το νέο τότε αρχηγό του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, είχε διασπαστεί λίγους μήνες νωρίτερα από τον τότε αρχηγό του και στο μεταξύ αποθανόντα σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα Γιεργκ Χάιντερ- βρέθηκε στις εκλογές του 2005 στο 15%, το συντηρητικό Λαικό Κόμμα (που συγκυβερνά στην Αυστρία με τους Σοσιαλδημοκράτες) στο 17,8% και οι Πράσινοι στο 16,6%.