Με τη ζωή τους πλήρωσαν δύο ηλικιωμένοι, ένας άνδρας 77 χρόνων και η 80χρονη αδελφή του, την απουσία συντονισμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη. Το κακό έγινε χθες το μεσημέρι με την εκδήλωση μιας φαινομενικά συνήθους οικιακής πυρκαγιάς που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική. Οι δύο ηλικιωμένοι είχαν βγει στο μπαλκόνι περιμένοντας βοήθεια, αλλά η σκάλα του πυροσβεστικού οχήματος δεν έφτασε ως το διαμέρισμά τους στον 7ο όροφο όπου βρίσκονταν εγκλωβισμένοι· οι πυροσβέστες δεν μπορούσαν να τους διακρίνουν ανάμεσα στους καπνούς και τα δύο αδέλφια πνίγηκαν αβοήθητα από τις αναθυμιάσεις.

«Τους άφησαν να καούν» φώναζε οργισμένος κάτοικος της περιοχής, ένας από τους δεκάδες γείτονες που αυτή τη φορά δεν έβλεπαν μπροστά τους τους πυροσβέστες ως ήρωες και σωτήρες, αντίθετα ξέσπασαν εναντίον τους την οργή τους, κατηγορώντας τους ότι δεν έκαναν τίποτα για να σώσουν τους δύο ανθρώπους, που ήταν μάλιστα εντελώς ανίσχυροι, καθώς σύμφωνα με την Πυροσβεστική έπασχαν από Αλτσχάιμερ.

Ολα ξεκίνησαν λίγο πριν από τις δύο το μεσημέρι, όταν για άγνωστο λόγο ξέσπασε φωτιά στο εσωτερικό του διαμερίσματος που βρίσκεται στη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή, στο ύψος της 25ης Μαρτίου, στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Τα δύο ηλικιωμένα αδέλφια που συγκατοικούσαν στο διαμέρισμα προσπάθησαν αρχικά να σβήσουν τη φωτιά μόνοι. Δεν τα κατάφεραν. Και τότε κάλεσαν για πρώτη φορά βοήθεια, βγαίνοντας στο μπαλκόνι και φωνάζοντας σε περαστικούς και γείτονες. Σε αυτή την καθυστέρηση αποδίδει η Πυροσβεστική την αιτία του κακού. Αλλά οι περίοικοι τη διαψεύδουν.

Τα λεπτά μέχρι να φανεί το πρώτο πυροσβεστικό όχημα φάνταζαν με αιώνες. Μια ο άνδρας και μια η γυναίκα έγερναν το κεφάλι τους προς τον δρόμο για να δουν αν έχουν φτάσει οι πυροσβέστες. Οσο η γυναίκα κοίταζε ο άνδρας προσπαθούσε να μπει στο διαμέρισμα να δει τι γινόταν με τη φωτιά. Οι πυκνοί καπνοί είχαν αρχίσει να βγαίνουν από το εσωτερικό του διαμερίσματος και ο κίνδυνος εξάπλωσης και στο μπαλκόνι ήταν άμεσος. Εκείνα τα δραματικά λεπτά όλοι κοίταζαν προς το μέρος τους ανήμποροι να αντιδράσουν· ακόμη και οι φωτογράφοι- «που έφθασαν λίγο πριν από εμάς», όπως δικαιολογείται η Πυροσβεστική- που φωτογράφισαν τους δύο ηλικιωμένους στο μπαλκόνι να ζητούν βοήθεια προτού το πνίξουν οι καπνοί. Και όμως, σύμφωνα με την επίσημη αναφορά για το συμβάν, τα πυροσβεστικά οχήματα έφθασαν μέσα σε διάστημα τριών λεπτών από τον 3ο Πυροσβεστικό Σταθμό, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1,5 χιλιομέτρου από το σημείο. Οπως αποδείχθηκε όμως, το πρόβλημα δεν ήταν η καθυστέρηση αλλά το κλιμακοφόρο όχημα, το οποίο δεν έφθασε παρά στον 6ο όροφο, αντί στον 7ο όπου ήταν εγκλωβισμένοι οι δύο ηλικιωμένοι. «Εκείνη την ώρα οι καπνοί και οι φλόγες είχαν βγει στο μπαλκόνι και οι πυροσβέστες δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν ως εκεί που βρίσκονταν οι εγκλωβισμένοι λόγω της ακτινοβολίας» υποστηρίζουν οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, εξηγώντας γιατί η κλίμακα του οχήματος έμεινε στον 6ο όροφο.

Παρά τα 12 οχήματα και τους 28 πυροσβέστες που συμμετείχαν στην επιχείρηση η μάχη χάθηκε οριστικά όταν οι φλόγες τύλιξαν και γκρέμισαν την τέντα στο μπαλκόνι και οι αναθυμιάσεις έπνιξαν τους παγιδευμένους από κάτω ηλικιωμένους. Στο διαμέρισμα δεν πρόλαβαν να φθάσουν έγκαιρα ούτε και οι πυροσβέστες που ανέβηκαν προς τον 7ο όροφο από τις σκάλες της πολυκατοικίας. Η Πυροσβεστική υποστηρίζει ότι σε καμία φάση της επιχείρησης δεν κατάφερε να εντοπίσει τα δύο ηλικιωμένα αδέλφια- που όλοι, περίοικοι και φωτογράφοι, είχαν δει στο μπαλκόνι. Εκεί βρέθηκαν τελικά οι σοροί τους λίγο προτού ολοκληρωθεί η κατάσβεση.