Συνδέουν την παρακεταμόλη με άσθμα στους εφήβους

Μελέτη που περιλάμβανε περισσότερους από 300.000 εφήβους ηλικίας 13 και 14 ετών έδειξε ότι όσοι εξ αυτών λάμβαναν παρακεταμόλη μία φορά τον μήνα είχαν δυόμισι φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα σε σύγκριση με όσους συνομηλίκους τους δεν λάμβαναν το κοινό παυσίπονο φάρμακο. Παράλληλα, τα παιδιά που λάμβαναν παρακεταμόλη έστω και μία φορά τον χρόνο είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα, όπως αναφέρουν ειδικοί του Ιατρικού Ερευνητικού Ινστιτούτου της Νέας Ζηλανδίας στο επιστημονικό περιοδικό «Αmerican Journal of Respiratory and Critical Care Μedicine».

ΛΟΝΔΙΝΟ Μελέτη που περιλάμβανε περισσότερους από 300.000 εφήβους ηλικίας 13 και 14 ετών έδειξε ότι όσοι εξ αυτών λάμβαναν παρακεταμόλη μία φορά τον μήνα είχαν δυόμισι φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα σε σύγκριση με όσους συνομηλίκους τους δεν λάμβαναν το κοινό παυσίπονο φάρμακο.

Παράλληλα, τα παιδιά που λάμβαναν παρακεταμόλη έστω και μία φορά τον χρόνο είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα, όπως αναφέρουν ειδικοί του Ιατρικού Ερευνητικού Ινστιτούτου της Νέας Ζηλανδίας στο επιστημονικό περιοδικό «Αmerican Journal of Respiratory and Critical Care Μedicine». Σύμφωνα με τη μελέτη, η λήψη παρακεταμόλης φάνηκε επίσης να συνδέεται με την αλλεργική ρινική συμφόρηση και το έκζεμα.

Εκτιμάται ότι το παυσίπονο παρεμβαίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλεί φλεγμονή στους αεραγωγούς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk