ΛΟΝΔΙΝΟ Ως σήμερα πιστεύαμε ότι η παραγωγή ορμονών που συνδέονται με τη γέννα και τον θηλασμό αποτελεί αμιγώς γυναικεία υπόθεση. Και όμως, όπως δείχνει μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Ηormones and Βehavior», οι ορμόνες της «μητρότητας» εμφανίζουν κατακόρυφη αύξηση και στους νέους πατεράδες, προκειμένου να τους κάνουν να μπουν για τα καλά στο πετσί του νέου σημαντικού «ρόλου» τους.

Η καθηγήτρια Ρουθ Φέλντμαν , νευροεπιστήμονας από τα πανεπιστήμια Γέιλ και ΜπαρΙλαν στο Ισραήλ και οι συνεργάτες της ανακάλυψαν ότι μόλις ένας άνδρας γίνει πατέρας παρουσιάζεται έκλυση στον οργανισμό του δύο ορμονών, της οξυτοκίνης και της προλακτίνης η οποία είναι μάλιστα αντίστοιχη με εκείνη της συντρόφου του που φέρνει στον κόσμο το παιδί τους. Η οξυτοκίνη ενθαρρύνει τις συσπάσεις των μυών κατά τη γέννα αλλά και τον δεσμό μεταξύ μητέρας και παιδιού ενώ η προλακτίνη προάγει την παραγωγή γάλακτος από τη γυναίκα. Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές μελέτησαν τα επίπεδα των δύο ορμονών σε 43 άνδρες που είχαν γίνει πατεράδες τούς τελευταίους έξι μήνες. Παράλληλα κατέγραψαν σε βίντεο τη συμπεριφορά των εθελοντών ενώ έπαιζαν με τα μωρά τους με σκοπό να αποδειχθεί πόσο καλοί ήταν στην επικοινωνία μαζί τους. Προέκυψε ισχυρή σύνδεση μεταξύ των επιπέδων των δύο ορμονών στον οργανισμό των ανδρών και της ποιότητας επικοινωνίας με τα βρέφη τους.

Σε ένα δεύτερο πείραμα οι επιστήμονες συνέκριναν τα επίπεδα της οξυτοκίνης σε 80 ζευγάρια που είχαν γίνει πρόσφατα γονείς. Οπως φάνηκε τα επίπεδα της ορμόνης παρουσίασαν αντίστοιχη αύξηση τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες τους.

Σύμφωνα με τη δρα Φέλντμαν, τα νέα ευρήματα μαρτυρούν ότι «η εξέλιξη βοηθά τους άνδρες να γίνουν καλοί πατεράδες μέσω της παραγωγής ορμονών που τους κάνουν να δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς με το παιδί τους».

Πάντως άνδρες και γυναίκες αποκρίνονται με διαφορετικό τρόπο στην αύξηση του επιπέδου των ορμονών, όπως έδειξαν τα νέα ευρήματα. Οι μητέρες γίνονται πιο τρυφερές ενώ οι άνδρες επιχειρούν να παίζουν πιο περιπετειώδη παιχνίδια με τα παιδιά τους βοηθώντας τα να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους και να μάθουν καινούργια πράγματα.