Με επιστολές της προς τις Βρυξέλλες και προς Ευρωπαίους ομολόγους της, η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη επισημαίνει την επικινδυνότητα των εξορύξεων πετρελαίου μεγάλου βάθους στην περιοχή της Μεσογείου και ζητά τον περιορισμό τους μέχρι να υιοθετηθεί το ανάλογο πλαίσιο.

Η υπουργός εκτίμησε ότι ο περιορισμός των υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μεγάλα βάθη είναι αναγκαίος έως ότου τα παράκτια κράτη σχεδιάσουν και υιοθετήσουν συγκεκριμένη στρατηγική για το θέμα. Στην περίπτωση ατυχήματος, όπως αυτού που συνέβη στον Κόλπο του Μεξικού, οι συνέπειες για το θαλάσσιο οικοσύστημα της Μεσογείου θα είναι καταστροφικές και πιθανώς μη αναστρέψιμες, επισήμανε.

Η κυρία Μπιρμπίλη έχει στείλει επιστολές για το θέμα στην υπουργό Περιβάλλοντος της Ιταλίας Στεφανία Πρεστιτζιάκομο, η οποία είχε αναλάβει αντίστοιχη πρωτοβουλία, καθώς και στον επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Γιάνεζ Πότοτσνικ και τον επίτροπο Ενέργειας κ.Γκούντερ Ετινγκερ.

Η υπουργός σκοπεύει να έχει επαφές και με άλλους ομολόγους της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σε χώρες της Μεσογείου για το θέμα των υπεράκτιων γεωτρήσεων.