Να μην παραλύσει η κυβέρνηση από τη διαρκή φημολογία περί ανασχηματισμού επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς όμως να διαψεύδει και τα σενάρια που θέλουν τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα να είναι θέμα χρόνου.

Οι αλλαγές στην κυβέρνηση θα οριστικοποιηθούν αφου΄προηγουμένως ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τις τελικές επιλογές υποψηφίων στις δημοτικές και στις περιφερειακές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου. Σε πολλές περιπτώσεις θα διεξαχθούν δημοσκοπήσεις-εξπρές από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να δοθούν τα αποτελέσματα στην αρμόδια επιτροπή το συντομότερο δυνατόν και να υπάρξει μία τελική εισήγηση προς τον κ. Παπανδρέου η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί από το Εθνικό Συμβούλιο της 3ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, κάποια ονόματα υποψηφίων (πιθανώς και εκείνα για τις περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και για τον Δήμο Θεσσαλονίκης) θα ανακοινωθούν μετά και από αυτή την ημερομηνία. Σε ότι αφορά τώρα, τη φυσιογνωμία του ανασχηματισμού αυτή παραμένει ακόμα άγνωστη, ενώ όσο περνούν οι ημέρες σχεδόν όλα τα στελέχη της κυβέρνησης, πλην του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, έχουν αναφερθεί βασίμως ή μη ως υποψήφιοι προς αντικατάσταση ή μετακίνηση.

Για τον λόγο αυτόν, μεταξύ των άλλων, ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει ζητήσει από όλους τους υπουργούς να επισπεύσουν πρωτοβουλίες και να κλείσουν εκκρεμότητες, προκειμένου να επιταχυνθούν οι ρυθμοί του κυβερνητικού έργου εν όψει ΔΕΘ και ούτως ώστε να εμφανιστεί ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη και να παρουσιάσει το έργο τού πρώτου έτους διακυβέρνησης.

Πάντως φαίνεται πως έχει πλέον αποφασιστεί ότι ο χρόνος ανακοίνωσης των αποφάσεων του Πρωθυπουργού για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα είναι σε συνάρτηση με το «κλείδωμα» των υποψηφιοτήτων για τις περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τα όσα αφήνονται να διαφανούν από συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, ένα στοιχείο που θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο είναι ότι κάποια από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου- και πιθανώς όχι μόνον υφυπουργοί- θα διεκδικήσουν θέση περιφερειάρχη και αυτό θα προκαλέσει μοιραία αλλαγές στην κυβέρνηση, σε χρόνο που προσδιορίζεται γύρω στις 3 Σεπτεμβρίου.

Εν όψει αυτών, από το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζονται οι δυνατότητες να προγραμματιστεί μία συνεδρίαση κυβερνητικού οργάνου εντός της εβδομάδας, για δύο λόγους:

α) να δώσει ο Πρωθυπουργός τις γενικές κατευθύνσεις εν όψει της ψήφισης των νομοσχεδίων που σχετίζονται με την ανάπτυξη και β) να δώσει κάποια ένδειξη σχετικά με τις προθέσεις του σε ό,τι αφορά τα ενδεχόμενα αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα.

Από το περιβάλλον του πρωθυπουργικού γραφείου πάντως, από το Σαββατοκύριακο καλλιεργούνται εκ νέου τα σενάρια ανασχηματισμού. Είναι ενδεικτικό ότι στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου έλεγε χθες σε κατ΄ ιδίαν συνομιλία ότι «έχει κλείσει ένας κύκλος για την κυβέρνηση και από εδώ και πέρα όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά».

Σε αυτό το κλίμα, τα ενδεχόμενα που αναμένεται να αποσαφηνίσει το Μέγαρο Μαξίμου στο προσεχές διάστημα είναι αν θα υπάρξει και τυπική θεσμοθέτηση της κυβερνητικής επιτροπής, με ορισμό τυπικών αρμοδιοτήτων, αν θα υπάρξει αλλαγή στον τρόπο του πρωθυπουργικού γραφείου και αν θα δημιουργηθεί θέση ενός δεύτερου αντιπροέδρου ή ενός δεύτερου υπουργού Επικρατείας, καθώς και αν θα επιλυθούν τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της κυβέρνησης, είτε αυτά αφορούν τη δημιουργία ενός δεύτερου υφυπουργείου Οικονομικών είτε την επανίδρυση υπουργείου Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών οι μόνοι με τους οποίους ο κ. Παπανδρέου έχει συζητήσει για το θέμα των αλλαγών είναι οι κκ. Χ.Παμπούκης, Ι.Ραγκούσης και Π. Γερουλάνος, οι οποίοι και βρέθηκαν κοντά του στην Πάρο.

Δείπνο με μενού στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας
Ιδιαίτερη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο είχε ο κ. Γ. Παπανδρέου το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής στην Πάρο. Ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος συναντήθηκαν στην Εκατονταπυλιανή της Πάρου κατά τη δοξολογία του Δεκαπενταύγουστου και έδωσαν ραντεβού για λίγες ώρες αργότερα στο σπίτι του κ. Ι. Ραγκούση . Η συνάντηση έγινε σε μία περίοδο κατά την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές πρωτοβουλίες κοινωνικού χαρακτήρα από την πλευρά της Εκκλησίας, ενώ ο κ. Παπανδρέου έχει επιδιώξει την καλλιέργεια αρμονικών σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας. Η συνάντηση συνέπεσε και με την επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ κ. Βενιαμίν Νετανιάχου στην Αθήνα. Ενα από τα διμερή ζητήματα στις σχέσεις Αθήνας-Τελ Αβίβ σχετίζεται και με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.