Την αντίθεσή της στην πολιτική προσέγγισης του Ισραήλ εξέφρασε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις της με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπένζαμιν Νετανιάχου στην Αθήνα.

Η κυρία Παπαρήγα είπε ότι κριτήριο του ΚΚΕ για τις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις της χώρας είναι κατά πόσο η εξωτερική πολιτική συμβάλλει στην απόκρουση κάθε μορφής επίθεσης του ιμπεριαλισμού, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική έναντι του Ισραήλ δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Η κυρία Παπαρήγα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιθυμεί να υπηρετήσει τα σχέδια των ΗΠΑ στην πολιτική τους έναντι της Τουρκίας, ωστόσο, πρόσθεσε, με τον τρόπο αυτό η χώρα μας εμπλέκεται στις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς στην περιοχή, κάτι που δεν είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, ούτε προς το συμφέρον των λαών της περιοχής, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε ότι μετά την απόφαση της κυβέρνησης να εκχωρήσει αρμοδιότητες άμυνας και ασφάλειας στην Τουρκία, τώρα με τις συμφωνίες που κάνει με το Ισραήλ στηρίζει την πολεμική μηχανή του Τελ Αβίβ και τα σχέδια του ΝΑΤΟ για νέα Μέση Ανατολή.

Επίσης, πρόσθεσε, η κυβέρνηση ουσιαστικά αθωώνει την πολιτική του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων και την πίεση του Τελ Αβίβ για συνομιλίες που θα είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του Ισραήλ, ενώ κάνει πως δεν βλέπει και την πρόθεση του Ισραήλ να επιτεθεί στο Ιράν.

Σε ερώτηση πώς εκτιμά τις αναλύσεις ότι η Ελλάδα προσπαθεί να αξιοποιήσει την κρίση στις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας, η κυρία Παπαρήγα είπε ότι αν ο κ. Παπανδρέου ενδιαφέρεται να προωθήσει τα σχέδια του ιμπεριαλισμού, αυτό είναι επιτυχία, αλλά για το ΚΚΕ, πρόσθεσε, είναι εξέλιξη κατά των λαϊκών συμφερόντων, ενώ υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι «δευτεροκλασάτο στέλεχος» στην περιοχή.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την συνεργασία με το Ισραήλ στον τουριστικό τομέα, η κυρία Παπαρήγα έκανε λόγο «για τα 30 αργύρια του Ιούδα», ενώ υπογράμμισε ότι χιλιάδες Ελληνες δεν μπόρεσαν εφέτος να κάνουν διακοπές εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής.

ΣΥΝ: «Πρόκληση»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ κ. Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε: «Η εικόνα της χειραψίας ανάμεσα στον Έλληνα και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό αποτελεί πρώτα απ’ όλα πρόκληση απέναντι στην κοινή γνώμη, όταν είναι νωπή ακόμα η δολοφονική επίθεση ενάντια στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην αποκλεισμένη Γάζα.

» Ταυτόχρονα, η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης εντάσσεται στους γενικότερους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και αποτελεί χείρα βοηθείας στο απομονωμένο σήμερα Ισραήλ, το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί έναν διεθνή ταραξία, να μην σέβεται καμία έννοια διεθνούς νομιμότητας και να εγκληματεί σε βάρος των Παλαιστινίων.

» Ο όλος κυβερνητικός σχεδιασμός αποδυναμώνει διπλωματικά τη χώρα μας έναντι του αραβικού κόσμου και εγκυμονεί κινδύνους για την εμπλοκή της σε ακραίους τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς.

» Αλήθεια, τι σχέση έχει η σημερινή εικόνα του πρωθυπουργού με εκείνην του Ανδρεά Παπανδρέου, όταν έστελνε τα ελληνικά καράβια για να μεταφέρουν τους Παλαιστίνιους αγωνιστές και τον ηγέτη τους Γιασέρ Αραφάτ;».