Ας ασχοληθούμε λίγο και με το επάγγελμά μας- λειτούργημα ήταν κάποτε. Ο Οργανισμός για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και εμμέσως καλεί τους πολίτες να προστατέψουν αυτό που συνηθίζουμε να αποκαλούμε «ελευθερία του Τύπου». Διότι κινδυνεύει, και τα πρόσφατα γεγονότα στην Ιταλία, στη Γαλλία και στην Ελλάδα δίνουν αφορμή στο προεδρείο του 56μελούς ΟΑΣΕ να διαπιστώσει ότι «με διάφορους τρόπους η ελευθερία της έκφρασης εμποδίζεται, στραγγαλίζεται και απειλείται από πολλές πλευρές». Οι κυβερνήσεις «πρέπει να εννοήσουν ότι ο Τύπος και τα ΜΜΕ δεν είναι τσιφλίκι τους και πως οι δημοσιογράφοι έχουν κάθε δικαίωμα να ερευνούν σε βάθος τα έργα και τις ημέρες των εκλεκτών του λαού» δήλωσε η Ντούνια Μιγιάτοβιτς, διευθύντρια του Γραφείου του ΟΑΣΕ που παρακολουθεί τα θέματα ελευθερίας της έκφρασης.

Στην πολυσέλιδη και καλώς τεκμηριωμένη ετήσια έκθεση του ΟΑΣΕ που κυκλοφόρησε στις αρχές Αυγούστου σημειώνεται ότι οι απειλές εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης δεν προβάλλουν τόσο με τη «γνωστή και καθιερωμένη μέθοδο» όσο κυρίως μέσω της «πρακτικής της νέας τεχνολογίας (…) για απαγόρευση της προσέγγισης σε πηγές», με άμεση συνέπεια «να εξαφανίζεται σταδιακά ο πληροφοριακός πλουραλισμός». Τι είδους «ελευθερία της έκφρασης» μπορεί να υπάρξει λ.χ. στη Γαλλία όταν ο διευθυντής της κρατικής τηλεόρασης είναι ο διοριζόμενος προσωπικά από τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, διερωτάται η έκθεση. Είτε στην Ιταλία, όπου η Βουλή και η Γερουσία πλειοδότησαν πρόσφατα στο αίτημα της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι «να τεθεί υπό έλεγχο η ηλεκτρονική ενημέρωση», είτε στην Εσθονία, όπου η κυβέρνηση ετοιμάζει νόμο με τον οποίο καταργείται κάθε νομική προστασία στις πηγές ειδήσεων κτλ. Στην Ουγγαρία, όπου η νέα κυβέρνηση καταργεί και άλλες ελευθερίες εκτός της ελευθερίας της έκφρασης, μόλις ψηφίστηκε νόμος ο οποίος απαγορεύει ρητά την «αποκάλυψη κρατικών ενεργειών που κρίνονται εθνικού συμφέροντος από την κυβέρνηση», και στη Γερμανία «έχουν μείνει έκθετοι σε διώξεις» οι δημοσιογράφοι που ερευνούν κρατικές υποθέσεις ύστερα από την «άρση νόμου για την κάλυψή τους». Στην Ελλάδα η έκθεση καταλογίζει αορίστως τα «προβλήματα» που αντιμετωπίζει ένας ραδιοσταθμός ο οποίος εκπέμπει σε τουρκική γλώσσα.

Στις Βρυξέλλες, όπου οι περιπτώσεις παραβίασης της ελευθερίας των ΜΜΕ και του Τύπου απασχολούν καθημερινά σχεδόν τα όργανα της ΕΕ, πηγές της Επιτροπής πληροφόρησαν «Το Βήμα» ότι «το πρόβλημα είναι τεράστιο καθ΄ ότι αφορά αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας» αλλά επί του παρόντος η προσοχή είναι συγκεντρωμένη στην ηλεκτρονική ενημέρωση με στόχο «να περιοριστούν οι ειδήσεις και τα σχόλια που σκόπιμα υπονομεύουν την προσωπικότητα ενός κυβερνητικού λειτουργού είτε τη δραστηριότητα κάποιας αντικυβερνητικής ομάδας». Πρόκειται για «έργο τιτάνιων διαστάσεων μέσα σε ένα χαώδες νομικό περιβάλλον» συμπλήρωσε.