Με μείωση στις αφίξεις 3%-4% και στα έσοδα 10% εκτιμά ότι θα κινηθεί η εφετινή τουριστική περίοδος ο κ. Μ. Τριβυζάς, πρόεδρος της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ), ενώ επισημαίνει ότι οι αυξήσεις στον ΦΠΑ επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα όλων των τουριστικών υπηρεσιών.

– Πώς εκτιμάτε την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης στη χώρα;

«Δεν θα είναι τραγική, όπως στην αρχή της περιόδου είχαμε θεωρήσει, ύστερα από όλα αυτά τα συσσωρευμένα κακά που έπεσαν στον ελληνικό τουρισμό. Πιστεύουμε ότι θα κλείσει με πτώση 3%-4% σε αριθμό τουριστών και 10% σε έσοδα. Η τονωτική ένεση που έγινε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 κράτησε τρία χρόνια λόγω της μεγάλης προβολής της χώρας. Εκτοτε ο τουρισμός εγκαταλείφθηκε. Οι κρατούντες θεωρούσαν ότι θα συνέβαινε αυτό που έγινε με τους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης, που εκμεταλλεύτηκαν τη μεγάλη προβολή που έγινε τότε στην Ισπανία η οποία κρατάει ως τώρα, ενώ στη χώρα μας ξεφούσκωσε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Ακόμη και οι κτιριακές υποδομές αποδίδουν σήμερα στην ισπανική οικονομία και στον τουρισμό, όταν σε εμάς είναι όλα εγκαταλελειμμένα».

– Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν την εφετινή τουριστική μας σεζόν;

«Την πορεία θα την καθορίσουν κατά πρώτον η ηρεμία στον τόπο χωρίς τον φόβο του τουρίστα, γιατί με την παραμικρή αναταραχή αυτός θα μεταφερθεί αστραπιαία στις αγορές του εξωτερικού και θα αποτρέψει τον τουρίστα να επισκεφθεί την Ελλάδα. Κατά δεύτερον, η ανάπτυξη τουριστικής και κοινωνικής συνείδησης ώστε να μειωθούν τα περιστατικά αισχροκέρδειας που δυσφημούν το τουριστικό προϊόν της χώρας μας και τελικά το κατά πόσο θα κάνουμε κι άλλες προσφορές και κατά πόσο σε αυτό θα γίνει συμπαραστάτης μας και το κράτος γιατί με τη σημερινή κρατική τουριστική πολιτική (αύξηση ΦΠΑ και άλλες επιβαρύνσεις) δεν οδηγούμαστε στην αύξηση του ελληνικού τουρισμού αλλά στη μείωση».

– Πώς επηρεάζεται ο κλάδος που εκπροσωπείτε;

«Αμεσα. Το κράτος έχει ήδη μέσα σε τρεις μήνες επιβάλει αύξηση του ΦΠΑ δύο φορές (η μία τον Μάρτιο και η δεύτερη από 1ης Ιουλίου) που επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα όλων των υπηρεσιών – τουριστικών γραφείων, τουριστικών λεωφορείων, ξενοδοχείων έναντι των τουριστικών υπηρεσιών της Ανατολικής Μεσογείου – και μας καταστά αφερέγγυους γιατί οι ανταγωνιστές μας και αύξηση ΦΠΑ δεν κάνουν- αντιθέτως, είναι πολύ κάτω από εμάς- και περισσότερο αξιόπιστοι είναι. Το δικό μας κράτος έχει φορτώσει και τα δύο αυτά κακά στον τουρισμό. Είναι φυσικό οι ξένοι συνεργάτες μας που παράγουν τον τουρισμό και στέλνουν κόσμο στην Ελλάδα να μη μας εμπιστεύονται και η Τουρκία από αύξηση εφέτος 7% χωρίς μείωση των τιμών της να φτάσει στο 20% του χρόνου παίρνοντας από εμάς αυτόν τον ελάχιστο τουρισμό που μας έχει απομείνει».