Η πρώτη ανοδική αντίδραση του Χρηματιστηρίου Αθηνών εκδηλώθηκε ανεξάρτητα από το αρνητικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα οποία συνέχισαν να δέχονται πιέσεις για πέμπτη διαδοχικά συνεδρίαση, ενώ δεν επηρεάστηκε ούτε από την αρχικά αρνητική τάση στο άνοιγμα της Νέας Υόρκης. Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,38% στις 1,632,16 μονάδες βάζοντας τέρμα στο καθοδικό σερί των επτά ημερών όπου είχε υποχωρήσει σε ποσοστό 8,52%.

Η αναθέρμανση του αγοραστικού ενδιαφέροντος ξεκίνησε από τα blue chips όταν ήδη ο γενικός δείκτης είχε υποχωρήσει στο χαμηλό των 1.608 μονάδων με απώλειες 1,05% στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης. Η αντίδραση της αγοράς εκδηλώθηκε στο άνω εύρος της ζώνης-στήριξης (1.630-1.570 μονάδες), όπως την είχε ορίσει η τεχνική ανάλυση της Εμπορικής Χρηματιστηριακής δίνοντας πιθανότητα ανάκαμψης 65%-70%. Στην παρούσα διορθωτική κίνηση της αγοράς η «γραμμή άμυνας» τοποθετήθηκε υψηλότερα των 1.600 μονάδων σχηματίζοντας μία ισχυρή ζώνη στήριξης που μένει να επιβεβαιωθεί και από τη σημερινή συνεδρίαση η οποία αυτή τη φορά αναμένεται να επηρεασθεί από το διεθνές κλίμα.

Μετά το μεσημέρι ο γενικός δείκτης σταθεροποιήθηκε σε θετικό έδαφος και αφού ωθήθηκε ως το υψηλό των 1.644 μονάδων με άνοδο 1,15%, περιόρισε στη συνέχεια τα κέρδη του, καθώς η αποθαρρυντική εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών ως εκείνη τη στιγμή δεν του επέτρεψε να βελτιώσει τη δυναμική του.

Η ανάκαμψη της αγοράς συντελέστηκε με μικρό τζίρο, στοιχείο που την αποδυναμώνει ως θετική εξέλιξη, εάν δεν επιβεβαιωθεί άμεσα από ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας. Αναλυτικά, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 49,1 εκατ. ευρώ απέχοντας όμως αρκετά από το πρόσφατο χαμηλό της 5ης Ιουλίου των 38,16 εκατ. ευρώ.

Ισομερώς καταμερισμένη η τελική εικόνα της αγοράς που διαμορφώθηκε με 79 ανοδικές, 80 καθοδικές και 129 αμετάβλητες μετοχές, εκ των οποίων οι 84 δεν έκαναν καμία συναλλαγή.

Η προηγηθείσα διόρθωση της αγοράς καθιστά πιο ελκυστικές τις αποτιμήσεις των μετοχών και στο ενδεχόμενο που η ανοδική αντίδραση αποκτήσει συνέχεια εκτιμάται ότι θα πολλαπλασιαστεί το αγοραστικό ενδιαφέρον από τους «εν αναμονή» επενδυτές οι οποίοι δεν είχαν προλάβει να τοποθετηθούν πριν από το ράλι του Ιουλίου. Λόγω της περιορισμένης συναλλακτικής δραστηριότητας, ακόμη και με μικρού κόστους συναλλαγές, μπορεί να επηρεαστεί η τάση της αγοράς και κυρίως των μετοχών. Εάν πράγματι επιβεβαιωθεί και σήμερα ως «οχυρό» η περιοχή των 1.600 μονάδων, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει κίνητρο για τοποθετήσεις οι οποίες θα πολλαπλασιάσουν τη δυναμική της αγοράς. Μετοχές
* Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Μετριάστηκε το αγοραστικό ενδιαφέρον για τη μετοχή η οποία όμως επανήλθε σε ανοδική τροχιά και ενισχύθηκε κατά 0,68% στο κλείσιμο των 4,45 ευρώ, με συναλλαγές αισθητά μικρότερες σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.

* ΤΙΤΑΝ: Ο τίτλος συμπλήρωσε επτά καθοδικές στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις με συνολικές απώλειες 8,85%. Το κλείσιμο κατά 0,25% χαμηλότερα στα 15,86 ευρώ ήταν πολύ καλύτερο της ενδοσυνεδριακής του εικόνας, καθώς ο τίτλος μετά το μεσημέρι εμφανίζει απώλειες της τάξεως του 3% στον απόηχο της αρνητικής έκθεσης που εξέδωσε για τον κλάδο στην Ευρώπη η Goldman Sachs όπου επανέλαβε τη σύσταση «sell» μειώνοντας την τιμή-στόχο στα 14,80 από 16,10 ευρώ προγενέστερα.