Η Απω Ανατολή οδήγησε σε μαζική υποχώρηση τις αγορές στη… Δύση

Τα αποθαρρυντικά στοιχεία για την ανάπτυξη της Ιαπωνίας κυριάρχησαν στις δυτικές αγορές πιέζοντας χαμηλότερα τους περισσότερους χρηματιστηριακούς δείκτες της Ευρώπης. Επέδρασαν επίσης αρνητικά και στο άνοιγμα της Γουόλ Στριτ, η οποία έχασε τα αρχικά της κέρδη για να επικρατήσει στη συνέχεια αμφίρροπη τάση. Υστερα από αρκετές εναλλαγές προσήμου οι δείκτες Dow Jones και S&Ρ 500 έχοντας ολοκληρώσει την περασμένη εβδομάδα με απώλειες 3,3% και 3,8% αντίστοιχα, με αποτέλεσμα να …

Τα αποθαρρυντικά στοιχεία για την ανάπτυξη της Ιαπωνίας κυριάρχησαν στις δυτικές αγορές πιέζοντας χαμηλότερα τους περισσότερους χρηματιστηριακούς δείκτες της Ευρώπης. Επέδρασαν επίσης αρνητικά και στο άνοιγμα της Γουόλ Στριτ, η οποία έχασε τα αρχικά της κέρδη για να επικρατήσει στη συνέχεια αμφίρροπη τάση. Υστερα από αρκετές εναλλαγές προσήμου οι δείκτες Dow Jones και S&Ρ 500 έχοντας ολοκληρώσει την περασμένη εβδομάδα με απώλειες 3,3% και 3,8% αντίστοιχα, με αποτέλεσμα να πιεστούν σε χαμηλά τριών εβδομάδων, επιχείρησαν να αντιδράσουν αγνοώντας τη συνεχιζόμενη ροή αρνητικών ειδήσεων, που είχαν πυροδοτήσει τους φόβους για επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης νωρίτερα στις άλλες αγορές του πλανήτη. Ενόσω οι δείκτες της Γουόλ Στριτ βελτίωναν την εικόνα τους, όπου τα ισχυρά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών υπερκέρασαν τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία, οι ευρωπαϊκοί δείκτες επιχείρησαν να επωφεληθούν βάζοντας φρένο στην τετραήμερη διόρθωση που προηγήθηκε.

Μολονότι δεν κατόρθωσαν να αντιστρέψουν την καθοδική τάση, μείωσαν στο ελάχιστο τις ενδοσυνεδριακές τους απώλειες και έκλεισαν με οριακές μεταβολές. Πιο συγκεκριμένα ο δείκτης DΑΧ της Φραγκφούρτης αφομοίωσε όλες τις ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις και έκλεισε αμετάβλητος στις 6.110,57 μονάδες. Ανεπαίσθητη και οριακά θετική μεταβολή 0,01% κατέγραψε στο κλείσιμο ο δείκτης FΤSΕ100 του Λονδίνου, ενώ ο δείκτης CΑC στο Παρίσι υποχώρησε σε ποσοστό 0,46% συμπληρώνοντας την πέμπτη διαδοχικά αρνητική συνεδρίαση. Η αποθαρρυντική εικόνα των κεφαλαιαγορών της Ευρώπης αποδόθηκε και στην επιτάχυνση των ρυθμών ενίσχυσης του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο 1,7% από 1,4% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, μολονότι παραμένουν χαμηλότερα από το πλαφόν του 2% που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Δεδομένου ότι αυτή η εβδομάδα αναμένεται να είναι πλούσια σε οικονομικά στοιχεία, οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής μέχρις ότου γίνουν γνωστά τα εκάστοτε μεγέθη ώστε να τα αξιολογήσουν και να προσαρμόσουν ανάλογα τις ενέργειές τους στο πεδίο των χρηματιστηριακών επενδύσεων.

Χρυσός Ωστόσο τα ως τώρα απογοητευτικά στοιχεία που σχετίζονται με την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας έστρεψαν το ενδιαφέρον των επενδυτών στις αγορές ομολόγων, κυρίως των ΗΠΑ και της Γερμανίας, αλλά και στον χρυσό, ο οποίος θεωρείται ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο εν μέσω δυσμενών συνθηκών. Οι ανησυχίες των επενδυτών για πιθανό εκτροχιασμό της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας αναζωπύρωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον και ώθησαν το πολύτιμο μέταλλο πάνω από τα 1.200 δολάρια την ουγκιά. Δολάριο Ο αντίστροφος συσχετισμός χρυσού- δολαρίου πίεσε χαμηλότερα το αμερικανικό νόμισμα έναντι του ευρώ και η ισοτιμία διαμορφώθηκε χθες στα 1,2836 δολάρια ανά ευρώ από 1,2754 που είχε κλείσει την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη. Πετρέλαιο Οι ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας (οι οποίες είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές ενέργειας) φρέναραν και την ανοδική πορεία του πετρελαίου. Η διαπραγμάτευση της τιμής του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη γινόταν στα μέσα της ημέρας γύρω στα 75,3 δολάρια το βαρέλι.

(Αναλυτικό ρεπορτάζ για την Ιαπωνία στη σελίδα 8)

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk