Κοινοπραξία
Στη σύσταση κοινοπραξίας χρηματιστηριακών εταιρειών προχώρησε ο ΣΜΕΧΑ, προκειμένου αυτή να λειτουργήσει ως ένας εκ των συμβούλων του κράτους για την πώληση της ΑΤΕbank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

* * *
Σε σχετική επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Α. Μωραϊτάκης (σκίτσο) προς τους κκ. Α. Λοβέρδο, Γ. Κουτρουμάνη , Α. Δρέττα, Δ. Δασκαλάκη, Η. Κικίλια, Ρ. Σπυρόπουλο και την οποία κοινοποιεί και στους κκ. Θ. Πάγκαλο, Γ. Παπακωνσταντίνου, Χ. Παμπούκη και στην κυρία Λούκα Κατσέλη η κυβέρνηση καλείται να μην επιλέξει μόνο ξένους συμβούλους, θεωρώντας ότι αυτό θα δείξει ότι «όσα έλεγε κατά των οίκων του εξωτερικού τους προηγούμενους μήνες ήταν κενά περιεχομένου και προφανώς τα έλεγε για να εντυπωσιάσει τους πολίτες» .

* * *
Τονίζεται παράλληλα ότι «αν επιλεγούν μόνο ξένοι οίκοι, χαμένες δεν θα βγουν μόνον οι εγχώριες χρηματιστηριακές αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς θα χάσουν εισφορές, ενώ θα χαθούν και έσοδα από φόρους που θα πλήρωναν λόγω των εσόδων τα οποία θα είχαν οι χρηματιστηριακές εταιρείες».

Φρένο
Φρένο στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος και στην κάλυψη του «πόθεν έσχες» με κερδισμένα δελτία Προ-πό, Λόττο κ.λπ. επιχειρεί να βάλει το ΣΔΟΕ σε συνεργασία με τον ΟΠΑΠ. Προς την κατεύθυνση αυτή πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται η ονομαστικοποίηση όλων των δελτίων, που σημαίνει ότι οι παίκτες θα αναγράφουν το ονοματεπώνυμό τους και θα δείχνουν την ταυτότητά τους σε κάθε δελτίο που καταθέτουν στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ.

* * *
Επιπλέον προωθείται η μείωση του ποσού των κερδισμένων δελτίων που εξοφλούνται στα πρακτορεία στο ποσόν των 5.000

ευρώ αντί για 20.000 ευρώ, που ισχύει σήμερα. Τα μεγαλύτερα των 5.000 ευρώ κέρδη θα εισπράττονται από την τράπεζα με ονομαστική επιταγή μέσω του ΟΠΑΠ.

Εμπόδια
Εμπόδια στην πρόσβαση των ξενοδοχείων χαμηλής κατηγορίας στον νέο αναπτυξιακό νόμο και αποκλεισμό των μονάδων υψηλής κατηγορίας σε προγράμματα εκσυγχρονισμού και ανακαίνισης εντοπίζει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ).

* * *
Το ΞΕΕ προτείνει να διατηρηθούν τα οριζόντια ποσοστά ενίσχυσης σχεδίων εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης σε ολόκληρη τη χώρα και να θεσπιστεί ανώτερο ποσόν επιχορήγησης ανά κλίνη για τα ξενοδοχεία κάθε κατηγορίας, διαφορετικό για τον εκσυγχρονισμό και ανακαίνιση και διαφορετικό για την αναβάθμιση σε υψηλότερη τάξη.

Στήριξη
Οι αγορές δεν έχουν κατανοήσει τη φύση των μεταρρυθμίσεων στις οποίες προχωρούν οι χώρες της ευρωζώνης, υποστηρίζει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιούργκεν Σταρκ σε άρθρο του στους «Financial Τimes». Οπως αναφέρει, οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχωρούν οι χώρες της ευρωζώνης θα συμβάλουν ώστε ο ρυθμός ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα να επιταχυνθεί.

* * *
Ακόμη επισημαίνει ότι «οι αλλαγές που πραγματοποιούνται είναι δομικού χαρακτήρα. Τα φορολογικά συστήματα προσαρμόζονται και οι δαπάνες γίνονται πιο υποστηρικτικές της ανάπτυξης». * * *
Τα σχόλια του Γιούργκεν Σταρκ αντανακλούν τη δυσφορία στους κόλπους της ΕΚΤ και των κυβερνήσεων για τη «φτωχή» αντίδραση των αγορών στα μέτρα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, καθώς οι αγορές εξακολουθούν να τιμολογούν εξαιρετικά χαμηλά τα ομόλογα των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία κ.λπ.