ΒΕΡΟΛΙΝΟ Στον «λαιμό» του νέου προέδρου της Γερμανίας Κρίστιαν Γουλφ έχουν κάτσει τις τελευταίες ημέρες τα αγαπημένα του ψωμάκια, τσουρεκάκια και άλλα αρτοκατασκευάσματα, τα οποία συνεχίζει να παραλαμβάνει καθημερινά από τον αγαπημένο του φούρνο στο Ανόβερο- 300 χιλιόμετρα μακριά από το προεδρικό μέγαρο του Βερολίνου.

Η αντιπολίτευση και αρκετά γερμανικά ΜΜΕ «πήραν χαμπάρι» την ιδιαίτερη αυτή τοπικιστική προτίμηση του εκλεκτού της Ανγκελας Μέρκελ, που ήταν πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας και κάτοικος Ανοβέρου προτού εκλεγεί πρόεδρος. Και κήρυξαν τον «πόλεμο του προεδρικού ψωμιού». «Γιατί δεν αγοράζετε βερολινέζικο ψωμί, κύριε πρόεδρε; » αναρωτήθηκε πρωτοσέλιδα η εφημερίδα «Βild», ενώ η βερολινέζα δημοτική σύμβουλος και στέλεχος των Πρασίνων Κλόντια Χέμερλινγκ δήλωσε ότι θεωρεί «γελοίο» να ξοδεύει ένας πολιτικός καθημερινώς τα χρήματα των φορολογουμένων και να εκπέμπει ρύπους για τη μεταφορά ψωμιού όταν η πρωτεύουσα «είναι γεμάτη από κορυφαία αρτοποιεία».

Ο μόνος που υπερασπίζεται τον κ. Γουλφ είναι ο ιδιοκτήτης του αμφιλεγόμενου φούρνου Γιόχαν Γκόγες. « Το ψωμί μου είναι χειροποίητο και υψίστης ποιότητος. Αν οι φούρνοι του Βερολίνου δεν μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά, οι ιδιοκτήτες τους ας αντικαταστήσουν τα παλιομηχανήματά τους!» δήλωσε χαρακτηριστικά ο προεδρικός φούρναρης.