Ουραγκοτάγκοι – μίμοι
Οι ουραγκοτάγκοι, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι, χρησιμοποιούν μιμήσεις για να περάσουν κάποιο μήνυμα. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Γιορκ στο Τορόντο του Καναδά μετά την εξονυχιστική ανάλυση βίντεο στα οποία καταγράφονταν οι συμπεριφορές ουραγκοτάγκων επί 20 έτη. Τα ζώα τα οποία μελετήθηκαν ζούσαν υπό συνθήκες αιχμαλωσίας, ωστόσο κάποια στιγμή αφέθηκαν ελεύθερα στα δάση του Βόρνεο στην Ινδονησία. Οπως έδειξε η μελέτη των καταγραφών, οι ουραγκοτάγκοι έχουν πολύ πιο πολύπλοκους τρόπους συμπεριφοράς απ΄ ό,τι πιστεύαμε ως σήμερα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν, όπως σημειώνουν στο επιστημονικό περιοδικό «Βiology Letters», 18 σκηνές στις οποίες τα ζώα έκαναν μιμήσεις για να μεταδώσουν πληροφορίες σε άλλα μέλη της ομάδας τους ή σε ανθρώπους. Μια από τις μιμήσεις τους αφορούσε ένα θηλυκό, τη Σίντι, η οποία είδε έναν ερευνητή να κρατά μια ομπρέλα και πήρε ένα φύλλο το οποίο κράτησε πάνω από το κεφάλι της σαν ομπρέλα, προκειμένου να του «πει» ότι ήθελε την ομπρέλα του.
Αναγέννηση νεύρων εναντίον παράλυσης
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας επέτυχαν για πρώτη φορά την αναγέννηση νεύρων του νωτιαίου μυελού ποντικών τα οποία ελέγχουν την κίνηση. Το επίτευγμα, το οποίο δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Νature Νeuroscience», κατέστη δυνατό μέσω της παρέμβασης σε ένα γονίδιο που εμπλέκεται στην ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων και δίνει ελπίδα σε πολλά άτομα που είναι παράλυτα εξαιτίας τραυματισμών στη σπονδυλική στήλη. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες αποσιώπησαν το γονίδιο ΡΤΕΝ, το οποίο υπό φυσιολογικές συνθήκες βάζει «φρένο» στην ανάπτυξη νέων νευρώνων. Η αποσιώπηση του γονιδίου οδήγησε στην αναγέννηση σημαντικού αριθμού νευρικών κυττάρων του νωτιαίου μυελού των ποντικών που είχαν υποστεί τραυματισμό. Οι επιστήμονες διεξάγουν τώρα πειράματα προκειμένου να ανακαλύψουν αν η τεχνική μπορεί πράγματι να οδηγήσει στην αποκατάσταση της χαμένης κινητικότητας.
Λύθηκε το μυστήριο του καλού ύπνου
Γιατί κάποιοι άνθρωποι κοιμούνται ανενόχλητοι ολόκληρη τη νύχτα, ακόμη και αν γύρω τους… χτυπούν καμπάνες, ενώ κάποιοι άλλοι πετάγονται με τον παραμικρό θόρυβο; Σύμφωνα με μια νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Current Βiology», τα άτομα που κοιμούνται βαθιά ακόμη και αν γύρω τους ακούγονται πολλοί θόρυβοι εμφανίζουν συγκεκριμένα μοτίβα δραστηριότητας στον εγκέφαλο τα οποία μπλοκάρουν τους ενοχλητικούς ήχους. Υπεύθυνος για την παραγωγή αυτών των εγκεφαλικών κυμάτων που ονομάζονται υπνικές άτρακτοι είναι ο θάλαμος του εγκεφάλου, μια περιοχή που παίζει σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά τους περισσότερους τύπους αισθητηριακών πληροφοριών οι οποίες φθάνουν ως τον εγκέφαλο. Τα άτομα που κοιμούνται βαριά παράγουν πολλά περισσότερα τέτοια κύματα σε σύγκριση με όσα κοιμούνται ελαφρά.
Μελλοντικά εκτιμάται ότι φάρμακα ή ειδικές ηλεκτρονικές συσκευές θα οδηγούν σε αύξηση της παραγωγής των υπνικών ατράκτων στα άτομα τα οποία εμφανίζουν προβλήματα στον ύπνο.
Διάγνωση του αυτισμού σε 15 λεπτά
Μια απλή απεικονιστική εξέταση του εγκεφάλου η οποία διαρκεί μόλις ένα τέταρτο της ώρας μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση του αυτισμού, δείχνοντας στους ειδικούς δομικές διαφορές που εμφανίζει ο εγκέφαλος των αυτιστικών ατόμων σε σύγκριση με έναν υγιή εγκέφαλο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής στο Κing΄s College του Λονδίνου οι οποίοι ανέπτυξαν τη νέα εξέταση, αυτή μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη διάγνωση των διαταραχών του αυτιστικού φάσματος, η οποία σήμερα βασίζεται σε χρονοβόρα ψυχολογικά τεστ και συνεντεύξεις τόσο των ασθενών όσο και των οικείων τους. Δοκιμές της εξέτασης σε ενηλίκους έδειξαν ακρίβεια της τάξεως του 90%, όπως ανέφεραν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Νeuroscience». Η νέα τεχνική βασίζεται στη χρήση μαγνητικής τομογραφίας και υπολογιστικών μεθόδων. Ο συνδυασμός τους παράγει τρισδιάστατες εικόνες του εγκεφάλου και δείχνει τις δομικές διαφορές που εμφανίζονται σε περιοχές του οι οποίες συνδέονται με τη γλώσσα, την κινητικότητα και τη συμπεριφορά μεταξύ αυτιστικών και υγιών ατόμων. Οι ερευνητές σκοπεύουν να ξεκινήσουν σύντομα δοκιμές της εξέτασης σε παιδιά και ελπίζουν ότι αυτή θα μπορεί να εφαρμοστεί ευρέως μέσα σε δύο χρόνια.
Γαλαξιακή σύγκρουση ηλικίας 100 εκατ.ετών
Μια εντυπωσιακή εικόνα η οποία αποτυπώνει με τη μέγιστη δυνατή λεπτομέρεια τη σύγκρουση δύο γαλαξιών ελήφθη από τρία τηλεσκόπια της ΝΑSΑ και συγκεκριμένα τα Ηubble, Chandra και Spitzer. Σε αυτήν απεικονίζονται οι γαλαξίες Αntennae που απέχουν περίπου 62 εκατ. έτη φωτός από τη Γη. Η σύγκρουση των δύο γαλαξιών άρχισε πριν από 100 εκατ. χρόνια και συνεχίζεται ως σήμερα.
Νανο-μύτη ανιχνεύει στην αναπνοή καρκίνους
Ενα απλό τεστ που μοιάζει με το γνωστό μας αλκοτέστ μπορεί να ανιχνεύσει στην αναπνοή μορφές καρκίνου που «πλήττουν» εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως και συγκεκριμένα του πνεύμονα, του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη. Αυτό υποστηρίζουν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό «Βritish Journal of Cancer» ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Τechnion Ιsrael στη Χάιφα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ύστερα από δοκιμή σε 177 εθελοντές ότι μια απλή συστοιχία νανοανιχνευτών μπορεί να διαχωρίσει στην αναπνοή τις πτητικές οργανικές ενώσεις (VΟCs) που εκλύονται από τα καρκινικά κύτταρα σε σύγκριση με τα υγιή. Και όχι μόνον αυτό: με δεδομένο ότι η κάθε μορφή καρκίνου έχει το δικό της μοτίβο VΟCs, οι ειδικοί είναι σε θέση να διαχωρίσουν τη μορφή καρκίνου από την οποία πάσχει το κάθε άτομο. Βέβαια τα προκαταρκτικά αυτά αποτελέσματα πρέπει να επιβεβαιωθούν από ευρύτερες δοκιμές.